– For liten risiko ved ulovlig tobakkssalg

Ungdom kan i stor grad fortsatt skaffe seg tobakk uten problemer. Strengere straff for ulovlig salg kan hjelpe, mener forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En undersøkelse blant drøyt 17.000 norske ungdomsskoleelever viser at 40 prosent av dem som røyker og 45 prosent av dem som snuser ofte kjøper tobakken selv. Det kommer fram i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Forskningsleder Karl Erik Lund i Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) sier til bt.no at de store kjedene er flinke til å følge reglene om å ikke selge tobakk til personer under 18 år. Han tror derimot de små butikkene er mer slepphendte.

– Det er sjappa på hjørnet som selger til mindreårige. Ungdommene vet hvor de skal gå, sier han.

Lund sier butikkene risikerer lite og at han ikke kjenner til noen tilfeller hvor en butikk har blitt bøtelagt for å ha solgt tobakk til mindreårige. Han tror en lisens som kan inndras ved regelbrudd, tilsvarende dagens ordning for ølsalg, kan hjelpe. Samtidig innser han at dette vil gi mer byråkrati å forholde seg til for butikkene.

Ifølge undersøkelsen røykte om lag 10 prosent av 16-åringene og 15 prosent av 17-åringene daglig i 2004. I tillegg røykte henholdsvis 5 prosent og 13 prosent av og til. (©NTB)