DREPT: Politibetjent Olav Kildal ble drept på jobb. (Foto: Rana Blad/Scanpix)
DREPT: Politibetjent Olav Kildal ble drept på jobb. (Foto: Rana Blad/Scanpix)

Politidrapssiktet var psykotisk

62-åringen som er siktet for å ha knivdrept en politimann i Mo i Rana var psykotisk da drapet skjedde. Det er konklusjonen i en rapport fra de psykiatrisk sakkyndige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drapet skjedde 21. april i år, da politioverbetjent Olav Kildal og en kvinnelig politistudent oppsøkte boligen til 62-åringen for å få ham tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus i Bodø.

Da de tok seg inn i huset til mannen, ble Kildal dødelig knivstukket inne i gangen i leiligheten.

Stormet huset

62-åringen forskanset seg deretter i leiligheten, og tross bruk av tåregassgranater klarte ikke politiet å få ham ut av huset. Først morgenen etter ble mannen pågrepet, da store tungt bevæpnede politistyrker stormet huset.

Mannen hadde i lang tid vært til behandling for en psykisk lidelse hos kommunehelsetjenesten i Rana. Tilstanden hans ble betydelig forverret da han sluttet å ta medisin som var foreskrevet, og dette var bakgrunnen for at han skulle tvangsinnlegges.

Tvunget psykisk helsevern

Den judisielle observasjonen av mannen er utført av psykiatrene Andreas Hamnes og Steinar Nilsen. De konkluderer i sin rapport med at 62-åringen var psykotisk - og dermed ikke strafferesstlig tilregnelig - da drapet skjedde.

Politiadvokat Øyvind Rengård ved Salten politidistrikt bekrefter overfor TV 2 Nyhetene at dette er konklusjonen fra de sakkyndige. Når saken kommer for retten i november vil det dermed bli lagt ned påstand om tvunget psykisk helsevern for den siktede.

Ikke avhørt

Rengård regner med at saken vil være ferdig etterforsket i nær framtid, og at den da blir oversendt til statsadvokaten. Det er riksadvokaten som skal ta den endelige avgjørelsen i tiltalespørsmålet.

I tiden etter drapet har tilstanden til 62-åringen vært slik at det ikke har vært mulig å få avhørt ham. Det er derfor ikke kjent hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet i saken.