gullkupp (Foto: TV 2)
gullkupp (Foto: TV 2)

Politiet avverget tidenes gullkupp på Hamar

En albansk liga skal ha vært nær ved å få med seg 100 millioner kroner i gull fra en bedrift på Hamar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet kobler den samme ligaen til 40–millioners kuppet mot Gullborgen i Oslo sentrum i februar. En 27 år gammel mann, opprinnelig fra Albania, er nå siktet i begge sakene.

– En 27 år gammel mann er siktet for forsøkt på grovt tyveri av K. A. Rasmussen på Hamar og for grovt tyveri av Gullborgen i Oslo, sier politioverbetjent John Roger Lund ved Oslo politidistrikt til TV 2.

Smelter gull

K. A. Rasmussen på Hamar er en av Skandinavias største leverandør av gull, sølv og andre edelmetaller. En av bedriftens spesialiteter er å smelte om gull og lage gullbarrer.

Natt til 1. november i fjor tok tyver seg inn i gullfabrikken ved å knuse en vindusrute. Etter det TV 2 kjenner til skal tyvene ha klart å koble ut det avanserte alarmanlegget og var i gang med å borre seg inn i hvelvet.

– Ved hjelp av kraftig verktøy forsøkte tyvene å borre seg gjennom gulvet og ned i hvelvet, sier Lund.

Dobbelt så stort som Nokas

I hvelvet var det, i følge politiet, gull og platina verdt 100 millioner kroner. Hadde tyvene lykkes ville de ha stått bak tidenes kupp i Norden. NOKAS–ranerne fikk til sammenlikning med seg 57 millioner kroner.

– Dette er stort. De verdiene vi her snakker om er ikke dagligdags. Heller ikke i Norden, sier politioverbetjent John Roger Lund til TV 2.

Oppdaget av vekter

Tyvene trodde nok de skulle få jobbe uforstyrret. Men en vekter som tilfeldigvis kom forbi oppdaget lys i en lampe som ikke vanligvis var tent, inne på gullfabrikken.

– En vekter som tilfeldigvis kom forbi ble mistenksom og fikk varslet politiet. Da tyvene forstod at de var oppdaget stakk de fra stedet, og siden har ingen sett dem, sier Lund til TV 2.

Politiet har lagt lokk på dette innbruddsforsøket helt til i dag. For en av tyvene la igjen DNA–spor inne på fabrikken. I februar fikk politiet treff i DNA–registeret, og mannen viste seg å være en 27 år gammel kjenning av politiet.

Nesten samtidig med at Hamar–politiet fikk treff i DNA–registeret tok tyver seg inn hvelvet til Gullborgen i Oslo. Tyvene kom seg unna med gull og diamanter for 40 millioner kroner.

– Vi sjekket med andre politidistrikt om lignende innbrudd. Vi fikk vite at det var DNA–treff i Hamar–saken og begynte derfor å rette søkelyset mot det albanske miljøet, forteller Lund.

Politiet startet å spane på flere personer tilknyttet et kriminelt albansk miljø. Spaningen førte politiet til Torshovdalen i Oslo. Der ble politiet vitne til at en mann forsøkte å kvitte seg med en liten ryggsekk og noen silkeduker i en søppeldunk.

Gjennombrudd for Gullborgen-etterforskning

Dette skulle vise seg å bli gjennombruddet for Gullborgen–etterforskningen. For i sekken fant politiet en liten håndskrevet prislapp fra Gullborgen og DNA–spor. Silkedukene viste seg å stamme fra hvelvet til Gullborgen.

– DNA–sporet vi fant i sekken viste seg å være det samme som ble funnet hos K.A. Rasmussen på Hamar, og tilhørte en 27 år gammel mann, sier Lund til TV 2.

Politiet mener den 27 år gamle mannen tilhører kjernen i en kriminell albansk bande. 27–åringen er siktet for flere grove tyverier i østlandsområdet de siste årene. Mannen er den eneste som er siktet for det grove tyveriforsøket på Hamar. Men han er sammen med elleve andre siktet for Gullborgen–kuppet i februar.

Det er også funnet DNA-spor fra 27-åringen på arbeidshansker som ble funnet sammen med verktøy, som politiet mener ble brukt under innbruddet hos Gullborgen. Politiet har også beslaglagt sambandsutstyr.

Men selv om politiet har sprengt den albanske banden, er gull verdt 40 millioner kroner fortsatt sportsløst borte.

Det har ikke lykkes TV 2 onsdag kveld å komme i kontakt med 27–åringens forsvarer, Abdelilah Saeme.