DREPTE SJU: Mattias Flink gikk amok etter en krangel med kjæresten. Nå mener han å ha sittet lenge nok bak murene. (Foto: PICA/SCANPIX SWEDEN)
DREPTE SJU: Mattias Flink gikk amok etter en krangel med kjæresten. Nå mener han å ha sittet lenge nok bak murene. (Foto: PICA/SCANPIX SWEDEN)

Drepte sju mennesker - nå vil han ut av fengsel

Mattias Flink gikk amok med automatgevær etter krangel med eks-kjæresten. – Jeg er et annet menneske nå, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tenker på det hver eneste dag. Det kjennes nesten uvirkelig, sier Mattias Flink (40) som drepte syv tilfeldige mennesker i Falun i 1994.

Nå mener han at han har sonet lenge nok. Han ønsker å få en tidsramme å forholde seg til, for å forberede seg på livet utenfor.

Kranglet med dama

Fredag 10. juni 1994 skjedde drapshandlingene som sjokkerte hele Sverige. Den daværende 34-åringe Mattias Flink drakk seg svært beruset etter en krangel med kjæresten Eva på et lokalt utested. Etter å ha blitt høylydt og voldsom, ble han kastet ut av vakten.

Flink gikk deretter og hentet automatgevær AK 5 på det militære anlegget i Falun, hvor han var ansatt. Iført sin feltuniform dro han til Stadsparken der mange kvinnelige lotter fra heimevernet var samlet.

På en smal gangvei i parken møtte Flink flere av lottene, og åpnet ild. Han var utstyrt med fem magasin med til sammen 150 patroner. Fire av kvinnene ble drept momentant, mens en annen døde senere på sykehus. En sjette kvinne overlevde angrepet, men med alvorlige skuddskader.

Ble selv skadet

Like etter angrepet på lottene skjøt Flink to menn i et veikryss like ved. Begge døde. Flink avfyrte til sammen 47 skudd under angrepene, og traff med samtlige. Etter en skuddveksling med politiet ble Flink påført en hofteskade, og deretter pågrepet. Han ble dømt til livstid i fengsel for de brutale drapene.

Ifølge eksperter er Flink oppført seg pent i fengselet. Sjansen for gjentagelse av handlingene anses som små. Han soner ved den relativt frie Beatebergsanstalten, sør for Stockholm. Han har regelmessige permisjoner.

Aktoren som representerer påtalemyndigheten er derimot uenig i at 16 år er lang nok straff for drapene.

– Det er alvorlige saker. Det var ikke en som ble drept, men flere, sier Layla Bagge ifølge Aftonbladet.

Hun mener at søknaden fra Flink kommer for tidlig.

Sluttet å drikke

Flink mener han har forandret seg mye i løpet av årene bak murene.

– Jeg har ikke drukket alkohol siden det skjedde. Det er et avsluttet kapittel for meg.

Han forteller at han er en hatet mann, som mottar mange trusler. Men det er ikke så mange som kjenner ham igjen når han er ute på permisjon. 7. juli skal det bestemmes om Flink kan se frem til et liv i frihet.

PÅGREPET HER: Mattias Flink ble tatt av Falunspolitiet en time etter at han startet skytingen.  (Foto: Wikimedia Commons )
PÅGREPET HER: Mattias Flink ble tatt av Falunspolitiet en time etter at han startet skytingen. (Foto: Wikimedia Commons )