STOPP: Lekkasjer i 20 brønner på Gullfaksfeltet førte i 2010 til at Statoil i alt har måttet stenge 50 brønner på gigantfeltet i den nordlige delen av Nordsjøen.  (Foto: Øyvind Hagen/Statoil, © Harald Pettersen)
STOPP: Lekkasjer i 20 brønner på Gullfaksfeltet førte i 2010 til at Statoil i alt har måttet stenge 50 brønner på gigantfeltet i den nordlige delen av Nordsjøen. (Foto: Øyvind Hagen/Statoil, © Harald Pettersen)

Statoil må utsette boring på Gullfaks

Petroleumstilsynet gir Statoil beskjed om å vente med nye boringer på Gullfaks etter flere uhell på feltet det siste halvåret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre ganger har Statoil opplevd brønnspark og mistet brønnbarrierer på Gullfaks C.

Petroleumstilsynet vil ha full gjennomgang av episodene før selskapet får fortsette boreprogrammet, skriver Teknisk Ukeblad.

Vil ha helhetlig vurdering

– Etter vår oppfatning vil det være behov for at selskapet foretar en grundig og helhetlig vurdering av situasjonen på feltet før en starter opp boring og komplettering av nye brønner. Dette må gjøres for å bekrefte hvorvidt det er forsvarlig å bore videre i pågående brønn på Gullfaks C og eventuelle nye brønner på feltet, skriver tilsynet i et brev til Statoil.

Statoil må foreta nye analyser av trykkforhold i undergrunnen, se på erfaringer fra operasjonen de siste årene og vurdere alle hendelsene. De må videre analysere valg av boremetoder og se på forutsetninger av boring om vurdere om det er forsvarlig.

Krever intern gransking

Tilsynet venter også at Statoil gjennomfører en intern gransking av hendelsen da de mistet kontrollen med en brønn på Gullfaks C i to uker i april. (©NTB)