kristin halvorsen
kristin halvorsen

SV-lederen roser de norske soldatene

Leder for SV, Kristin Halvorsen, vil ha fortsatt internasjonalt militært nærvær i Afghanistan, men ikke sånn som i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I regjeringen er Sosialistisk venstreparti veldig imot krigen i Afghanistan, men Kristin Halvorsen roser og takker soldatene.

– Bragder bør hedres

– At man skal takke de man sender til så farefulle oppdrag som man gjør i Afghanistan på skikkelig måte. Vise at man setter pris på den innsatsen de har gjort. Være takknemlig for at de kommer hele tilbake igjen. Det skal vi absolutt gjøre.

Mandag ble det kjent at marinejeger Bolle var innstilt til Krigskorset med sverd i fem år – uten at noen avgjørelse ble tatt – nå er han drept. Kristin Halvorsen mener generelt at bragder skal hedres.

– Det er mange av de som har deltatt i Afghanistan som har helt spesielle bragder bak seg og som har gjort en stor innsats, sier Halvorsen.

Solhjell vil trekke ut styrkene

Andreas Eldjarn, en av de fire soldatene som ble drept søndag, var fetteren til SVs parlamentariske leder Bård Vegard Solhjell. Solhjell har tidligere sagt at Norge bør trekke soldatene ut av Afghanistan

Orlogskaptein Trond André Bolle var første soldat etter andre
  verdenskrig som ble innstilt til å få Norges høyeste utmerking, krigskorset
  med sverd. Men saksbehandlingen har tatt lang tid i departementet, og
  det var ikke avgjort om han skulle ha medaljen, før han nå døde. (Foto:
  Privat)
Orlogskaptein Trond André Bolle var første soldat etter andre verdenskrig som ble innstilt til å få Norges høyeste utmerking, krigskorset med sverd. Men saksbehandlingen har tatt lang tid i departementet, og det var ikke avgjort om han skulle ha medaljen, før han nå døde. (Foto: Privat)

– Jeg mener at Norge burde trekke våre styrker ut nå. Og den kanskje viktigste grunnen til det, er jo, at vi må sende det mest kraftfulle signalet vi kan til det internasjonale samfunnet, at det er ingen militær løsning, sa Solhjell 22. mars i år.

Les Fredrik Græsviks blogg: Nå kommer den store afghanistandebatten

– Umulig scenario

– Hvis nå Nato og Norge rekker seg ut og Taliban tar over, og det igjen blir et sted hvor terrorister kan operere fritt. Har vi da gjort det noe bedre?

– Nei, det der er jo et umulig scenario. Vår oppfatning er jo at det bør være en militær tilstedeværelse med internasjonale styrker i Afghanistan. Men at den bør settes sammen på en sånn måte at den har legitimitet, sier Halvorsen.

Halvorsen sier det ikke er noen motsetning mellom det hun og Solhjell sier, men at de vil ha en debatt for å finne en ny og bedre strategi for Afghanistan.

Les også: Afghanistan: Hendelsesforløpet minutt for minutt