krekar
krekar

Krekar usikker på PST-avhør

PST vil avhøre mulla Krekar, men han er slett ikke sikker på om han vil snakke med dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mulla Krekar hyllet selvmordsbombere, truet Erna Solberg og mente norske soldater i Afghanistan bør drepes. Nå har PST innkalt Krekar til avhør - men mullaen er usikker på om han vil stille opp hos sikkerhetstjenesten.

Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991. Krekar skal ha deltatt i oppbyggingen av ekstreme islamistiske grupper i Nord-Irak.
Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991. Krekar skal ha deltatt i oppbyggingen av ekstreme islamistiske grupper i Nord-Irak.

Krekar anser TV 2 som fiende

Krekar mener norske journalister er hans fiender. Derfor måtte TV 2 stå på gangen da mullaen møtte internasjonale medier i Oslo den 10. juni.

Men ingen av de internasjonale nyhetsbyråene som Reuters og AFP meldte noe fra pressekonferansen. En av årsakene skal ha vært at Krekar hyllet selvmordsbombere og åpenlyst truet norske politikere.

Krekar sa også at det er helt legitimt å drepe norske soldater i Afghanistan.

Hør hva Krekar sa på pressekonferansen her

Usikkert om Krekar stiller

Etter å ha brukt flere uker på å analysere Krekars utsagn har PST bestemt seg for å avhøre mannen. Men fem dager etter at advokat Brynjar Meling fikk en slik forespørsel vet ikke PST om Krekar gidder å stille opp frivillig.

– Krekar vil la seg avhøre. Spørsmålet er om det blir for retten eller politiet, sier advokat Brynjar Meling.

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, hevder mullaen ikke har tillit til PST. (Foto: TV 2)
Krekars forsvarer, Brynjar Meling, hevder mullaen ikke har tillit til PST. (Foto: TV 2)

Stoler ikke på PST

For ifølge Meling har ikke Krekar tillit til PST lenger. Derfor vil mullaen helst bli avhørt i en domstol og ikke av politi etterforskere.

– I utgangspunktet ønsker vi et rettslig avhør. Det har med relasjonen til PST å gjøre, altså fra 2003. Der opplevde mulla Krekar at PST ikke opptrådteredelig i forhold til ham, sier Meling.

I løpet av onsdag vil det trolig bli avklart hvem som skal foreta Krekar-avhøret.

siste: Krekar var innkalt til avhør torsdag, men han lot etterforskerne vente forgjeves. Like før avhøret skulle skjedd fikk PST beskje dom at han ikke ville stille til avhøret.

Les også:
Krekar: – Dør jeg, dør den som kaster meg ut
– Det alvorligste Krekar har gjort etter utvisningen