Ambulanse (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Ambulanse (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Sykehusansatte streiker

Nærmere 190 sykehusansatte tas ut i streik etter at det ble brudd i meklingen mellom Spekter og YS Spekter natt til tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha meklet en time på overtid natt til tirsdag, kom riksmeklingsmannen fram til at partene sto så langt fra hverandre at det ikke kom til å bli mulig å legge fram noen skisse.

– Uvanlige høye ambisjoner

– YS sitt krav var på over 4 prosent, betydelig høyere enn resultatet i offentlig sektor for øvrig i år. Kravene til YS gir et overheng på nesten 4 prosent inn i 2011. YS har hatt uansvarlig høye ambisjoner i dette oppgjøret, og derfor ble det brudd i natt, sier Anne-Kari Bratten viseadministrerende direktør i Spekter.

Ambulansesjåfører, portører, helsesekretærer, hjelpepleiere og en rekke andre støttefunksjoner legger ned arbeidet tirsdag morgen. Til sammen 186 YS-medlemmer ved norske sykehus tas ut i streik fra tirsdag.

Likelønn

Striden har også i denne meklingen handlet blant annet om såkalt likelønn - og et krav fra YS om at «kompetanse skal lønne seg».

– YS Spekter hadde et godt krav, med fokus på lik lønn for likt arbeid i sykehus og kommuner. Det er synd at Spekter ikke evnet å imøtekomme dette, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Streiken omfatter i første omgang Oslo Universitetssykehus HF (50 ansatte), St. Olavs hospital HF (34 ansatte), Helse Førde HF (32 ansatte), Universitetssykehuset i Nord-Norge (31 ansatte), Sørlandet sykehus HF (29 ansatte) og Sykehuspartner - Tønsberg (10 ansatte).