Mark Cavendish (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)
Mark Cavendish (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)

Kaggestad vurderer Tour de France-lagene

Sykkelekspert Mads Kaggestad ser nærmere på årets lag i Touren. I dag er blant andre Alberto Contadors Astana og Mark Cavendish' HTC-Columbia under lupen.

Hver dag frem til og med lørdag presenterer TV 2 Sporten en analyse av noen av lagene som skal kjempe mot hverandre på landeveien fra Nederland og rundt i Frankrike.

HTC- Columbia
Hadde et fantastisk Frankrike rundt med Marc Cavendish i 2009. Kanonkula fra Isle of Man vant seks etapper og sloss med nebb og klør mot Thor Hushovd om den grønne trøyen. Det ble en bitter strid, og unggutten med kallenavnet Manxman har lovet revansj. Manxman er upopulær blant sine kollegaer etter årets Sveits rundt, hvor han regelrett syklet ned konkurrentene på fjerde etappe. Manglende respekt fra feltet og indre justis kan skape problemer for hissigproppen.

Manglende respekt fra feltet og indre justis kan skape problemer for hissigproppen.

Han er ute av den positive flyten han hadde i fjor, og mer motgang i Touren gjør det tvilsomt om han når Paris. Satsingen på Cavendish låser laget, men tyske Tony Martin og australske Michael Rogers kan få frie roller. Martin ble to opp Mt Ventoux under fjorårets Tour, og var lenge bærer av ungdomstrøyen. Nylig vant den talentfulle unge tyskeren tempoetappen i Sveits rundt. Rogers er tre ganger verdensmester i tempo, har gode klatreferdigheter og ble ti sammenlagt i Tour de France 2006.

Alt om Touren: Lagene | rytterne | etappene | Tourmanager | sendeskjema |

Astana
Alberto Contador er favoritt til å vinne sammenlagt. Trass Vinokourov sitt imponerende comeback etter dopingdommen, er den spanske vinneren av Frankrike rundt fra 2007 og 2009, soleklar kaptein i det kazakhstanske laget. Med sin tempostyrke, klatrestyrke og erfaring er Contador på papiret verdens beste etapperytter. Astanas eneste mål vil være å hjelpe den 28 år gamle spanjolen mot øverste steg på pallen sammenlagt. Seier i Frankrike rundt setter Astana og Kazakhstan på kartet, og styrker lagets sjanser til å beholde Contador etter årets sesong. Utfordringen for Astana blir å få kapteinen igjennom den hektiske og farlige første uken. Mye kan gå galt for den sterke spanjolen når motstanderlagene vil prøve å ta minutter før rittet når fjellene.

Astana's Alberto Contador (Foto: ROBERT PRATTA/Reuters)
Astana's Alberto Contador (Foto: ROBERT PRATTA/Reuters)

Footon-Servetto
Er sikret deltagelse gjennom en kontrakt med ASO(tour de france arrangøren) signert I 2008. Laget, tidligere kjent som Saunier- Duval, har en trist dopinghistorie som normalt gir dårlige sjanser for en tourinvitasjon. Det spansk- italienske laget mangler en frontfigur, stiller med åtte tourdebutanter med snittalder på 25,5 år. Den yngste, Fabio Felline, er sikret oppmerksomhet gjennom å være rittets yngste deltager. Felline er førsteårsproff og født i 1990. Allroundrytterne kan vinne en etappe underveis gjennom våken og offensiv sykling. Eneste rytter med erfaring fra Touren er Giampaolo Cheula, som deltok for Barloworld i 2007 og 2008. Cheula er en brukbar klatrer og blir lagets kaptein. Sannsynligvis er Eros Capecchi den sterkeste av Footon- Servetto rytterne til start i Rotterdam. Vi vil helt sikkert se gulltrøyene i brudd, noe som kan gi suksess på en enkeltetappe.

BMC
BMC gjennomførte et flott Sveits rundt med to etappeseire til Marcus Burghardt og femte plass sammenlagt med Steve Morabito. Den suverene kapteinen på laget er australske Cadel Evans, som ble fem sammenlagt i årets Italia rundt og med ambisjoner om en pallplass i touren. Evans leder i tillegg verdensrankingen og kan glede seg over å bære trøyen som symboliserer VM seieren fra Mendrisio i fjor. Den regjerende verdensmesteren har fra før to andreplasser sammenlagt. I fjor endte han på en svært skuffende 30 plass, og vi husker han best fra hans aggressive oppførsel overfor media.

Cadel Evans (Foto: Marco Trovati/Ap)
Cadel Evans (Foto: Marco Trovati/Ap)

Men den hissige australieren reiste seg mesterlig på slutten av sesongen med tredjeplass sammenlagt i Spania rundt, i tillegg til å bli verdensmester i landeveisritt. Er tvilsomt hvor god støtte Evans får av sine lagkamerater om han havner i gult. Italia rundt ble gjennomført med minimal støtte fra laget. Evans klaget åpenlyst over liten hjelp mens han var i Lotto. De gode taktene i Sveits rundt er derfor en lettelse for BMC- ledelsen. Evans får med seg veteranen George Hincapie. Den stilfulle amerikaneren var hjelperytter for Armstrong under alle hans syv tourseire, og vant selv en klatreetappe i 2005. Selv om glansdagene er over, kan han bli en viktig støtte for Evans. En annen meget viktig rytter blir den italienske verdensmesteren fra 2008, Alessandro Ballan. Den lange klassikerspesialisten blir viktig for BMC i den hektiske første uken. Blant BMC- rytterne er fire tidligere Tour de France etappevinnere. I tillegg til Hincapie har Evans, Burchardt og Kroon vunnet hver sine etapper. Vær klar over amerikaneren og debutanten Brent Bookwalter, som ble to på prologen i Italia rundt. Han møter tøffere motstand til start i Rotterdam, men han har utvilsomt kapasitet som kan bringe han høyt på resultatlisten i den spennende prologen.

Lampre- Farnesi Vini
Med den Italienske supersprinteren Alessandro Petacchi kan det være vinn eller forsvinn for det italienske sykkellaget. Petacchi har vunnet fire etapper i Tour de France, 21 etapper i Italia rundt og 19 etapper i Spania rundt. Men det kan bli gambling å bygge laget rundt Petacchi om han ikke finner tilbake turbofarten han hadde for noen år siden. Dessuten er det tvilsomt om Lampre har kapasitet til å ta styring på samme måte som tidligere lagkamerater av ”Al Jet” gjorde i hans glansdager.

Men det kan bli gambling å bygge laget rundt Petacchi.

Lampre satser hardt på Italia rundt, men sliter med å oppnå samme suksess i juli. Damiano Cunego vil være deres mann for sammendraget og fjellene. Er tvilsomt om den lille, men eksplosive klatreren, klarer et resultat blant de fem beste sammenlagt. Men Cunego kan vinne en etappe og er kandidat for klatretrøyen.