Edvald Boasson Hagen (Foto: Alley, Ned/SCANPIX)
Edvald Boasson Hagen (Foto: Alley, Ned/SCANPIX)

Kaggestad vurderer Tour de France-lagene

Sykkelekspert Mads Kaggestad ser nærmere på årets lag i Touren. I dag er blant andre Edvald Boasson Hagens Team Sky og nederlandske Rabobank under lupen.

Hver dag frem til og med lørdag presenterer TV 2 Sporten en analyse av noen av lagene som skal kjempe mot hverandre på landeveien fra Nederland og rundt i Frankrike.

Team Sky
Boasson Hagen får sin debut i verdens største etapperitt, og det blir spennende å følge hans vei mot Paris. Allerede fra start i Rotterdam kan den ferske norgesmesteren imponere. Følger han opp en god prolog på de påfølgende etappene er debutanten med i kampen om poengtrøyen. Tenk om vi får en duell mellom Hushovd og Boasson Hagen i kampen om grønt? Selv om ledelsen i den britiske storsatsningen avviser en slik tanke er ikke scenarioet umulig. Det blir viktig for Boasson Hagen at Wiggins unngår uhell den første uken. I verste fall kan tourdebutantens etappeambisjoner bli ofret for å unngå tidstap for lagets kaptein.

Tenk om vi får en duell mellom Hushovd og Boasson Hagen i kampen om grønt?

Bradley Wiggins vil prøve å følge opp den overraskende fjerdeplassen fra fjoråret. For den tidligere banerytteren fra Manchester vil topp ti sammenlagt bekrefte at han har tatt steget opp blant verdens beste etapperyttere. Team Sky har i tillegg tillit til svenske Thomas Lövkvist. Svensken er en god temporytter og kan bli etappevinner. Dessverre har han aldri gjennomført et tre ukers etapperitt uten en dårlig dag. Simon Gerrans kan følge opp etappeseieren fra 2008. Da vant australieren en hard fjelletappe. Gerrans er kjøresterk, en god avslutter i mindre grupper, og kan bli en interessant rytter i siste halvdel av Touren. Barry, Pauwels, Boasson Hagen og Cummings debuterer i rittet. Det skal bli spennende å se om Team Sky klarer å gi Boasson Hagen og Wiggins den hjelpen de trenger for å oppnå sine målsettinger.

Alt om Touren: Lagene | rytterne | etappene | Tourmanager | sendeskjema |

Rabobank
Rabobank er en av de mest lojale og ambisiøse sponsorene i sporten. Har allikevel ikke gått helt til topps i Tour de France sammenlagt. Fjorårets Tour lå lenge an til å bli det dårligste i lagets historie, helt til spanjolen Juan Manuel Garate vant neste siste etappe opp Mt Ventoux. Tre ganger verdensmester, spanjolen Oscar Freire er i form etter en vanskelig fjorårssesong. Vant årets Milano- San Remo, kan igjen bli etappevinner og er teoretisk en utfordrer til den grønne trøyen. Selv avviser han poengtrøyen som realistisk så lenge laget også har ambisjoner sammenlagt.

Robert Gesink er Nederlands fremtidshåp, men ung og uerfaren i Touren. I fjor veltet han ut av tourdebuten allerede på femte etappe. Med sine 69 kg fordelt på 1,89 meters høyde er han en solid klatrer, med potensialet til topp ti sammenlagt. I Sveits rundt vant han kongeetappen og bar den gule trøyen, men mistet seieren på siste etappe grunnet dårlige tempoegenskaper. På papiret er Gesink i skyggen av den mye mer erfarne Denis Menchov. Russeren Menchov har vært lite synlig i årets sesong, men har seier i Tour de France som uttalt mål. Se opp for Lars Boom. Den unge nederlenderen vant prologen av årets Paris- Nice, og vil være meget tent for Tourstarten på hjemmebane.

 Robert Gesink (Foto: CHRISTIAN HARTMANN/Reuters)
Robert Gesink (Foto: CHRISTIAN HARTMANN/Reuters)

Cofidis
Ble sparket ut av Protouren før årets sesong etter svake resultater. Et tradisjonsrikt sykkellag hvis sponsor i mange år har truet med å trekke seg. Overraskende ønsker ikke lagets veteran, den 35 år gamle sliteren David Moncoutié, å delta selv om han nylig vant Route de Sud. Cofidisrytterne liker å prøve lykken i brudd. Den mest offensive er den franske veteranen, Stephan Augé, som kanskje er feltets mest fryktløse lykkejeger. Utbytte av modige bruddforsøk tidlig i Touren, er ofte mange dager med klatretrøye og tittelen mest aggressive rytter.

Cofidis har mange talentfulle ryttere. Se opp for Remi Pauriol, Julien El Fares, Samuel Dumoulin, Sebastian Minard og Rein Taaramae. På sitt beste er de imponerende og kan slå hvem som helst på en enkeltetappe. Estlenderen Taaramae er en lovende etapperytter og kan bli årets store overraskelse sammenlagt.

Bbox- Bouyges Telecom
Det andre laget som røk ut av Pro- Touren før årets sesong. Har svart på kritikken med en serie gode resultater så langt i 2010. Chainel, Bonnet, Fedrigo, Voeckler, Rolland og Vogondy kan skape glede hos det forventningsfulle franske sykkelpublikum. Vogondy vant en fjelletappe i Creterium Dauphine ,og sveitseren Tschopp vant en hard etappe i årets Italia rundt. Bonnet er en bra spurter og vant en etappe i årets Paris- Nice hvor feltet kom samlet til mål. Tradisjonelt skaper laget resultater gjennom offensive angrep og dueller i utbrytergrupper.

Tradisjonelt skaper laget resultater gjennom offensive angrep og dueller i utbrytergrupper.

Som da den eksplosive og sterke klatreren Pierrick Fredrigo vant sine etapper i 2006 og 2009, eller da Thomas Voeckler slo igjennom i 2004 etter et langt utbrudd. Da overrasket Voeckler med å tviholde på den gule trøyen i ni dager. Han vant sin første touretappe i fjor og har vist styrke i årets sesong. Bouyges vil fortsette sine offensive fremstøt i Touren, og kan kanskje gjenta fjorårets suksess med to etappeseire? Som de andre Franske lagene settes også Bouyges Telecom sammen av offensive bruddsterke individualister. Typisk for et lag uten ambisjoner om å nå helt til topps sammenlagt.

Thomas Voeckler (Foto: FRED TANNEAU/AFP)
Thomas Voeckler (Foto: FRED TANNEAU/AFP)

Omega Pharma- Lotto
Mangler en klar kaptein for det tre uker lange rittet. Har ingen sammenlagtrytter, sprinter eller klatrer. Mistet Cadel Evans som soleklar kaptein før årets sesong, og Robbie McEwen året før. Det tradisjonsrike belgiske laget har ikke klart å fylle vakuumet etter de to australske stjernene. En annen australier, Matthew Lloyd, vant en etappe og klatretrøyen i årets Italia rundt. 27 år gamle Lloyd var opprinnelig tiltenkt en hjelperytterrolle for Evans. I stede kan han bli lages kaptein og bringe det tradisjonsrike sykkellaget tilbake på seierslisten. Belgierne håper at Jurgen Van Den Broeck får et gjennombrudd som sammenlagtrytter. 27 år gamle Van Den Broeck ble 14 sammenlagt i fjor, og presterte nylig en sterk fjerde plass sammenlagt i Criterium du Dauphine. Om Van Den Broeck overrasker vil det skape stor glede i det sykkelelskende Belgia.

Katjusja
Oppkalt etter rakettforsvaret Sovjetunionen brukte under andre verdenskrig, også kalt Stalinorgel. Det olje- og gassfinansierte russiske laget hadde en skuffende sesong i fjor, men levert jevnt gode resultater i år. Med Pozzato, Rodriguez, Kolobnev, Ivanov, og Brutt har de kandidater til å vinne etapper underveis, enten det er flatt eller fjell. Uheldigvis får de ikke med seg Kim Kirchen som havnet på sykehus grunnet en kollaps etter en etappe av Sveits rundt. Katjusja- mannskapet kan gå til topps i alle typer etapper bortsett fra tempoetappene.

Katjusja-mannskapet kan gå til topps i alle typer etapper bortsett fra tempoetappene.

Brutt er mannen for lange utbrudd, og kandidat for mest aggressive rytter tittelen. Rodriguez kan vinne fjelletapper. Den italienske playboyen Pozatto er en luring i brudd på lettere etapper, og Robbie McEwen kan forsvare det russiske lagets ære i massespurtene. Den meritterte australieren klarer seg på egenhånd, og kan være tilbake i vinnersporet etter to år preget av skader.