G20 forplikter seg til å kutte gjeld og underskudd

Lederne for verdens 20 mektigste land forpliktet seg søndag på sitt toppmøte i Toronto til å redusere svulmende gjeld og gapende budsjettunderskudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Men til forskjell fra tidligere toppmøter i G20 siden finanskrisen oppsto, ble de også enig om å gi hvert land større spillerom til selv å velge tempo og tiltak for å kutte underskuddene og gjøre bank- og finanssystemet mer sikkert og stabilt.

I slutterklæringen etter Toronto-møtet forpliktet de seg til å arbeide for å halvere budsjettunderskuddene innen 2013, og det uten å skade veksten som så vidt er i gang.

Å love å halvere underskuddene burde virke enkelt siden USA allerede har lovet det, og Europa betrakter det som minimum av det som trengs. Bare for Japan blir det gjort unntak siden deres underskudd er langt større enn de andres.

Men skeptiske eksperter har merket seg at uttalelsene om en halvering av budsjettunderskuddene ikke er bindende, og at slutterklæringen er full av unntak og betingelser.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som står foran et vanskelig gjenvalg, understreket at løftet om budsjettkutt ikke er noen ordre og heller ikke noe mål for G20-landene. (©NTB)