ETTERSØKT: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak er den eneste mistenkte for drapet på Martine Vik Magnussen.
ETTERSØKT: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak er den eneste mistenkte for drapet på Martine Vik Magnussen.

Tapet av en datter

«Dokument 2»: Siden drapet på den 23 år gamle Martine Vik Magnussen i London i mars 2008, har Dokument 2 fulgt jakten på gjerningsmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om morgenen, palmesøndag 2008, finner London-politiet liket av Martine Vik Magnussen, gjemt under pappesker i et kjellerrom i Great Portland Street 222. Den 23 år gamle Asker-jenta hadde da vært savnet siden fredag morgen, etter å ha feiret skoleslutt med studievenner i London kvelden før.

Scotland Yard har avsluttet sin etterforskning og har bare én mistenkt for drapet: Martines studiekamerat Farouk Abdulhak, sønn av en multimillionær fra Jemen. Men Farouk blir ikke stilt til ansvar for voldtekten og drapet. Få timer etter ugjerningen reiste han til hjemlandet, og hovedstaden Sanaa. Jemen har ingen utleveringsavtale med Storbritannia og slik går Farouk fri.

I Asker sitter en familie som har mistet sin datter, søster og barnebarn. For første gang forteller familien offentlig om tapet av Martine og fortvilelsen over det urettferdige i at ingen blir stilt til ansvar for drapet.

Den fastlåste situasjonen, med den antatt skyldige som skjuler seg i Jemen, gjør Martine-saken til storpolitikk. Jemen er et strategisk viktig land på den arabiske halvøy, av vesten fryktet å bli det nye Somalia og et kjerneområde for Al-Qaida.

Britiske myndigheter legger et kraftig press på landets politiske ledelse, men hva gjør Norge? Martine-saken avdekker et stort internasjonalt problem; en forbryter kan gå fri ved å krysse en landegrense. Politi og myndigheter virker handlingslammet.

Dokument 2 reiser til Jemen i jakten på Martines antatte morder. I det strengt religiøse landet er pressefriheten begrenset, og Dokument 2s journalister må benytte utradisjonelle metoder i jakten på sannheten om Martine-saken.

Martines nærmeste i venner i London, Thale Lassen og Nina Brantzæg, forteller om den fortvilede jakten på sin venninne i timene og døgnene etter den gledesfulle feiringen i London torsdag før påske. Og Martines far, Odd Petter Magnussen, forteller om de dramatiske timene da datteren ble funnet og identifisert, og om rystende inntrykk fra sine møter med norske tjenestemenn.

Jakten på Martines morder avdekker nye og ukjente sider av drapet i London, og avslører norske økonomiske og politiske interesser som hindrer og unnlater å arbeide for en løsning av Martine-saken.

Se «Dokument 2: Jakten på den mistenkte» på TV 2 søndag kl. 20.00.