Utvider fradragsordningen for gaver

Regjeringen utvider fradragsordningen til også å gjelde gaver til frivillige organisasjoner i EØS-området, ettersom dagens ordning er i strid med EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Denne ordningen har en sterk posisjon i de frivillige organisasjonene. Vi vil derfor utvide gavefradragsordningen slik ESA krever, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i en pressemelding.

Utvidelsen vil omfatte frivillige organisasjoner i EØS-området som oppfyller vilkårene i de norske reglene. Kontrollmulighetene overfor organisasjoner utenfor Norge vil være begrenset, og regjeringen vil derfor vurdere vilkårene for å komme inn under ordningen, samt hvordan offentlig innsyn kan sikres.

Bakgrunnen for utvidelsen er at de norske fradragsreglene slik de er i dag ifølge ESA er i strid med EØS-avtalen. Norske skattytere kan få fradrag med inntil 12.000 kroner i året for gaver til veldedige organisasjoner - men kun organisasjoner som har sete i Norge. Dagens endring åpner for at personer som skatter til Norge også kan få fradrag for gaver til organisasjoner i EØS-land, dersom organisasjonen oppfyller visse krav i skatteloven.

Tilsvarende prosesser pågår i flere europeiske land, ifølge Finansdepartementet.

I 2009 fikk de norske organisasjonene gaver til en verdi av om lag 2,1 milliarder kroner. (©NTB)