MANETINVASJON: Reketrålen er full av agurkmaneter. Disse tetter trålen, og gjør at det blir mindre reker på fiskerne.  (Foto: Eivind Pettersen)
MANETINVASJON: Reketrålen er full av agurkmaneter. Disse tetter trålen, og gjør at det blir mindre reker på fiskerne. (Foto: Eivind Pettersen)

Manetinvasjon sender rekeprisen til værs

Agurkmaneten tetter trålen for rekefiskerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I to døgn har far og sønn Pettersen trålet etter reker i Skagerak. Men som på de fleste turene den siste måneden, har store mengder maneter gjort fisket svært vanskelig.

– Den er som en glassmanet, men mye mer løs i konsistensen så de tetter igjen trålen. De er ikke sånn som de du ser her oppe, som er faste i geleen. De er mye bløtere, forklarer fisker Eivind Pettersen til TV 2.

På denne turen har de fisket rundt 700 kg reker. Uten manetene hadde de trolig fått mye mer.

– Det er mer reker i havet enn det virker som. Det er maneten som ødelegger. Hvis vi ikke hadde hatt dette manetproblemet, så hadde vi nok gjerne kunne hatt en mellom 1200 til 1400 kilo på denne turen, sier Pettersen.

Se video fra reketråleren Lillevig øverst.

Agurkmanet

GELÉAKTIG: Agurkmaneten er mer flytende enn en glassmanet. I sommer har forekomsten av den eksplodert.  (Foto: Eivind Pettersen)
GELÉAKTIG: Agurkmaneten er mer flytende enn en glassmanet. I sommer har forekomsten av den eksplodert. (Foto: Eivind Pettersen)
Havforskerne har til nå vært usikre på hva slags maneter som ødelegger for fiskerne.

Men de blir mer sikre etter TV 2 viser dem bildene Pettersen har tatt.

– Det mest sannsynlige er at det er såkalte kammanetene eller ribbemaneter. Dette er en av manetene som er vanlige i våre farvann. Den heter Beroe cucumis på latin, sier Odd Aksel Bergstad ved Havforskningsinstituttet på Flødevigen forskningsstasjon.

Agurkmanteten som den kalles på norsk finner du på alle dyp. Trøsten er at om du skulle komme borti den, så svir den ikke.

Prisene til værs

Men selv om det er sommer, og folk skriker etter ferske reker, drar ikke Pettersen ut på feltet igjen før den verste manetplagen har gitt seg.

– Nei, nå tar vi fri til uken for det er kjedelig når det er sånn. Vi skulle gjerne ha levert fine sørlandsreker til alle som vil ha her nede nå, men det er såpass tungvint og lite lønnsomt, sier Pettersen.

Færre reker til salgs betyr høyere pris på de som fiskes. Utsalgsprisen på reker på Fiskebrygga i Kristiansand er fredag 190 kroner kiloen.

Normalprisen om sommeren ligger på 120 til 140 kroner.

TAR FERIE: Rekefisker Eivind Pettersen tar seg en uke ferie fra fikset på grunn av manetinvasjonen på Sørlandet.  (Foto: Christopher Fornebo/TV 2)
TAR FERIE: Rekefisker Eivind Pettersen tar seg en uke ferie fra fikset på grunn av manetinvasjonen på Sørlandet. (Foto: Christopher Fornebo/TV 2)