Nazihilsen til Høyesterett

Spørsmålet om det skal være straffbart å utføre nazihilsen og samtidig kalle en person «jævla utlending» skal prøves i Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spørsmålet landes øverste dommere skal drøfte kommer etter at en 18 år gammel mann i to rettsinstanser er blitt dømt for brudd på straffelovens bestemmelser om diskriminerende eller hatefulle ytringer.

I Oslo tingrett i fjor ble mannen dømt til betinget fengsel i 30 dager. Bakgrunnen for dommen var at han natt til 13. september 2008 utførte nazihilsen og sa «Hei Hitler» og «jævla utlendinger» til en 49 år gammel iransk mann og hans sønn. Lagmannsretten skjerpet straffen til 270 timers samfunnstjeneste etter at 18-åringen i tillegg til brudd på rasismeparagrafen også ble domfelt for å ha slått ned 49-åringen. Han ble også dømt til å betale offeret totalt 71.000 kroner i oppreisning og erstatning.

Mannen anket dommen til Høyesteretts og torsdag avgjorde ankeutvalget at saken kan bli fremmet for landets øverste domstol. Det er ikke bestemt når saken kommer opp for behandling. (©NTB)