SVINEDYRT: 69 kroner per dose kostet vaksinen. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
SVINEDYRT: 69 kroner per dose kostet vaksinen. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Svinevaksine for 450 millioner

Norge betalte langt mer for svineinfluensavaksinene i fjor enn det vanlige sesonginfluensavaksiner koster.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge bestilte 9,4 millioner doser vaksine mot svineinfluensa fra legemiddelselskapet GlaxoSmithKline (GSK) til en samlet kontraktpris på 650 millioner kroner. Ifølge Vårt Land blir det en stykkpris på 69 kroner per dose. Til sammenligning betalte Folkehelseinstituttet for tre år siden 26 kroner per dose for vanlig sesonginfluensavaksine.

Bestillingen ble senere redusert med 30 prosent til 6,6 millioner doser til en samlet pris av 450 millioner kroner. Rundt 10 prosent av dosene ble gitt videre til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Kommenterer ikke prisen

Direktør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier at det ligger flere elementer i kontrakten, slik at regnestykket for stykkpris ikke blir helt korrekt.

Av konkurransemessige hensyn, opplyser Folkehelseinstituttet ikke om stykkprisen for noen av medisinene som kjøpes inn.

Profittmotiv

Professor i helseøkonomi Ivar Sønbø Kristiansen ved Universitetet i Oslo sier til Vårt Land at legemiddelprodusentene har ett hovedmål, og det er å tjene penger.

– Det gjelder å selge mest mulig, og til høyest mulig pris for å maksimere overskuddene, innenfor de rammene som myndighetene setter, sier han.

Administrerende direktør Åge Nærdal i GSK Norge forklarer at myndighetene betalte for en beredskapsvaksineavtale, eller en slags forsikringsavtale, ett år før pandemien brøt ut. Det skjedde etter at GSK vant en anbudsrunde. Nærdal sier at denne vaksinen er forskjellig fra vanlige vaksiner og at det forklarer den høyere prislappen. (©NTB)