Johan Kaggestad (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Johan Kaggestad (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

16. etappe: Bagneres-de-Luchon - Pau

TV 2 Sportens sykkelekspert Johan Kaggestads vurdering av løypen

Fór en jubileumsmarkering. Årets andre haikjeft skal forseres. Utfordringene kommer på rekke og rad, i etappen som skal markere 100 års jubileet for den første virkelige fjell-etappen i Tour – historien. Noe kortere enn den gang er den, men den starter i Luchon som i 1910, og har med alle de historiske fjellovergangene på veien.

De kommer på rekke og rad, Col de Peyresourde (etter 11km.), Col d`Aspin (etter 42,5 km.), Col du Tourmalet (etter 72 km.), og Col d`Aubisque (etter 138 km). Med Col du Soulor som utskytningsrampe for den siste. Fra toppen av Aubisque er det 60 km. ned og inn til vakre Pau, som gir noen ryttere mulighet til å kjøre seg opp igjen til teten, og nok av flater til å støte i fra på veien inn mot Pau, som er en av de oftest frekventerte Tour-byene. Hvor den svenske Bernadotte-familien har sine aner. Jean Bernadotte ble født her, som senere ble svenskekongen Karl XIV.

Først over Tourmalet i 1910 var Oscar Lapize. Da han formelig krøp over toppen skrek han til kommisjonærene som var plassert der: «Mordere, mordere, jeg bryter rittet bare jeg kommer meg ned i dalen». Nå gjorde han ikke det, og vant til slutt hele rittet.

Etter 55 km. går løypa gjennom Saint-Marie-De-Campan, landsbyen som har blitt et pilegrimssted for sykkelinteresserte fra hele verden. Det var her, i 1913, at den franske sykkelhelten Eugene Christophe fikk reparert den brukne forgaffel av den lokale smeden. Etter å ha båret sykkelen de 14 km. ned fra fjellet. Den gang det ikke var lov å motta hjelp for å få reparert skader på utstyret. Smedens lokaler er i dag klassifisert som nasjonalhistorisk monument.