Johan Kaggestad (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Johan Kaggestad (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

14. etappe: Revel - Ax-3-Domaines

TV 2 Sportens sykkelekspert Johan Kaggestads vurdering av løypen

En myk inntur til Pyreneene, gjennom et vakkert område der katarborgene ligger strategisk plassert på høydedragene. Utfordringene kommer mot slutten av etappen. Dagen starter med 25 km. svingete veier, men helt flatt, inn til Castelnaudray hvor løypa krysser Canal Du Midi, et av verdens virkelige store ingeniørarbeider. I 1681, ja du leste riktig, var kanalen ferdig. Hele veien fra Middelhavet til Atlanterhavet. Jeg anbefaler sykkelturer langs kanalen, alt er lagt til rette med hyggelige sykkelstier og gode serveringssteder. Hele veien!

Litt opp, litt ned, slik er det med den saken de første 120 km. Med Pyreneene, de grønne fjellene, stadig nærmere. Vel gjennom Axat etter 120 km. og beliggende 400 moh. bærer det oppover. Det er her avgjørelsen av årets Tour de France starter. Og slik vil det holde på i dagene gjennom fjellmassivet. Stigningen er relativt flat i begynnelsen, men er ofte tung på grunn av motvind. Hvilket også gjør det vanskeligere å kjøre i fra.

Så 15,1 km. opp Port de Pailheres, opp til 2001 moh. og 8,1 % gjennomsnittlig stigning. Bakken er noe lettere mot toppen. En ekstra attraksjon i klatringen er de mer eller mindre ville hestene langs løypa. Enkelte ganger så sykkelinteresserte at de blander seg med rytterne.

En kort, kjapp utforkjøring på 18,5 km. ned til Ax-les-Thermes, som navnet sier en liten by med mineralholdige og legende kilder som ligger 770 moh. Rett ned og rett opp, intet flatt parti før finalen. Årets andre målgang på toppen av et fjell, Ax-3-Domaines (1372moh.). Bakken er 7,9 km. med 8.2 % gjennomsnittlig stigning. Men jeg kan love deg at de bratteste partiene er langt mer krevende enn det. Underlaget er forbedret, seks av bakkens km. er nyasfaltert.

Etappen er ekstra krevende fordi de to virkelige utfordringene kommer tett på, fra den ene klatringen til den neste begynner er det ikke mer enn ca. 15 minutter dristig utforkjøring. Ikke mye tid for å bli kvitt melkesyra.

Det var her Carlos Sastre vant sin første Tour-etappe i 2003. Alene og med smukk i munnen kom han opp på platået. Smukken var der ikke for å dekke et oralt behov, men som en hilsen til sin nyfødte datter.