Johan Kaggestad (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Johan Kaggestad (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

9. etappe: Morzine-Avoriaz - Saint-Jean-de-Maurienne

TV 2 Sportens sykkelekspert Johan Kaggestads vurdering av løypen

Etter en fortjent hviledag kommer en dag med krevende utfordringer. Dagens målby var startby i 2006 da Floyd Landis startet sin jakt på den gule trøya, og noen år senere endte opp med å miste både verdighet, gods og gull.

Profilen er årets første «haikjeft», hvilket betyr opp og ned hele dagen. Dette er den tøffeste av Alpe-etappene. Col de La Colombiere og Col de La Madeleine er av de mest krevende i Alpene. I tillegg kommer Col des Aravis og Col de Saisieslagt inn mellom de to store. Etappen kunne kvalifisert til tittelen årets hardeste, hvis det ikke var for at den store avgjørelsen er planlagt til Pyreneene, med markeringen av at det i år er 100 år siden rittet for første gang besteg en Pyrenee-topp.

Col de La Colombiere byr på 16,7 km. klatring, der rytterne skal opp 1119 høydemeter fra Cluses. Så bratt ned til La Clusaz (141 km. igjen) via Le Grand Bornand, der på mange måter fjorårets ritt ble avgjort da Schleck-brødrene og Contador kom alene inn. Og hvor Lance ga Contador kjeft for å ha parkert Andrea Kløden mot toppen av Colombier. Så opp fra La Clusaz til Col des Aravis (133,5 km. fra mål). Den neste stigningen opp til Saisies er mer krevende, men følges av 40 km. jevnt nedover til Albertville, OL-byen fra 1992, der Norge startet sitt moderne idrettseventyr med bøttevis av medaljer.

Videre til den virkelige pinen, etter 20 km. slak stigning fra Albertville venter 25,4 km. klatring opp til Madeleine, der toppen er på 2000 moh. En av Tour-historiens tre lengste klatringer. Den vil svi, vær klar over det. De som slipper mot toppen har dog 31,5 km. å kjøre inn teten på fram mot streken, der mål er 562 moh. Da sier det seg selv at det vil gå fort ned de 1438 høydemetre mot mål.