bading
bading

– Unormalt mange maneter langs kysten

Er badesesongen i fare?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år sprer frykten seg for at brennmaneter skal innvadere strendene og ødelegge sommeren for badeglade nordmenn.

Denne sommeren er inntet unntak.

Forsker og marinbiolog ved Havforskningsinstituttet, Jan Helge Fosså, forteller at de hittil i år har fått mange meldinger om uvanlig store menger brennmaneter langs sørlandskysten.

– Ifølge fiskere er det uvanlig mye maneter flere steder i år, sier Fosså til tv2nyhetene.no.

Mange maneter i høst

Fenomenet kan også ha sammenheng med rapporter om uvanlig store manetmengder utover høsten i fjor. Maneten lever sjelden lengre enn en sesong, og dør vanligvis utover høsten.

– Vi fikk svært mange henvendelser i høst og vinter om uvanlig store mengder maneter, og dette har vi aldri opplevd før, forteller Fosså, som likevel vi være forsiktig med å slå fast noen sammenheng.

– Det er for tidlig å si, men det er jo ihvertfall verdt å merke seg.

Fosså sier også at det ennå er for tidlig å si om brennmanetene vil forflytte seg nordover langs kysten utover sommeren.

Flere henvendelser

Ublide møter med brennmaneter er sjelden farlige, men kan være veldig ubehagelige.

På Helsedirektoratets nettsider finnes det tips om hva man kan gjøre dersom uhellet er ute, og ved Giftinformasjonen merker man godt når «manetsesongen» begynner.

– Vi får en del henvendelser angående brennmaneter nå om sommeren, det føyer seg inn i rekken sammen med stikk og huggormbitt, forteller seksjonssjef ved Giftinformasjonen, Berit Muan, til tv2nyhetene.no.

– Skyll med saltvann

Om man blir brent anbefales det at man skyller stedet med rikelige mengder saltvann, og fjerner eventuelle gjenværende brenntråder uten å gni eller skrubbe.

Som smertelindring kan en forsøke å senke den brente kroppsdelen ned i varmt vann (40-45 grader), eller smertelindrende salver. Blir en brent i øyet anbefales det å skylle i lunket vann i tjue minutter og deretter kontakter lege.

Hvis det utvikles en allergisk reaksjon, eller hvis et lite barn har brent seg på større deler av kroppen og huden er svært rød og smertefull, bør lege kontaktes.

Anbefaler ikke urin

Det finnes også en hel del alternative råd som skal hjelpe dersom en brenner seg, men Helsedirektoratet ser ikke noen grunn til å anbefale disse.

– Nei, vi holder oss til de tradisjonelle rådene for behandling, sier Muan, som også langt på vei avkrefter myten om en av de mest primitive behandlingsmetodene.

– Vi har ingen grunn til å tro at urin har en lindrende effekt og anbefaler ikke dette, avslutter hun.

Les flere tips om behandling av forbrenning på Giftinformasjonens nettsider.