MARERITT: Jordens magnetfelt (blått) holder stråling fra Solen unna. Ved et kraftig utbrudd, kan magnetfeltet bøyes og elektronikk rundt og på Jorden bli skadet. (Foto: NASA MSFC/)
MARERITT: Jordens magnetfelt (blått) holder stråling fra Solen unna. Ved et kraftig utbrudd, kan magnetfeltet bøyes og elektronikk rundt og på Jorden bli skadet. (Foto: NASA MSFC/)

Frykter elektrisk dommedag

Den amerikanske kongressen frykter solutbrudd vil gi elektrisk sammenbrudd.

Det virker nesten til å være mer noe som skjer på filmlerretet enn i virkeligheten, men det har skjedd tidligere: En utblåsning på Solen slår ut strømnettet over et stort område. Nå frykter den amerikanske kongressen at det skal skje igjen, og har bladd opp 100 millioner dollar for å sikre strømnettet mot en blackout forårsaket av et solutbrudd.

Slo ut strømnett

Etter at vi temmet elektrisiteten, har solen forårsaket geomagnetiske stormer som har ført til problemer på Jorden flere ganger. Noe av det første som ble rammet var telegrafen. Fra 1.-2. september 1859 skal den til nå lengste geomagnetiske stormen ha ført til at telegrafister fikk støt og flere steder skal stormen ha ført til branner.

I 1989 førte to solstormer til geomagnetiske stormer på Jorden, den ene stormen slo ut handelen på børsen i Toronto, den andre slo ut strømnettet til seks millioner mennesker i Canada.

100 millioner dollar

Siden 1980-tallet har elektronikk stadig inntatt nye bruksområder, og i Representantenes hus er det nå vedtatt å bruke 100 millioner dollar av skattebetalernes penger for å beskytte strømnettet, melder Fox News.

Pengene kommer samtidig som aktiviteten på vår livgivende stjerne er i ferd med å øke.

Følsomt samfunn

Aktiviteten på Solen går i en syklus på elleve år, og vi er nå på vei mot et nytt maksimum.

– Solen er i ferd med å våkne, og i de neste årene venter vi å se solaktivitet på et mye høyere nivå enn vi har hatt, sier Richard Fisher, sjef for den amerikanske romorganisasjonen Nasas avdeling for forskning på Solens heliosfære til Nasa Science. Han advarer mot at en kraftig solstorm kan få alvorlige følger.

– Vårt teknologiske samfunn har utviklet en følsomhet mot solstormer vi ikke tidligere har sett, sier Fisher som tidligere denne måneden møtte en rekke andre eksperter for å diskutere hvordan samfunnet kan beskyttes mot naturens vrede.

Tas alvorlig

Det nasjonale vitenskapsakademiet i USA ga for to år siden ut en rapport om de sosiale og økonomiske konsekvensene ved dårlig romvær. I rapoorten kommer det fram hvordan vi i dag stoler på avanserte systemer for strømnett, GPS-navihasjon, flygning og nødkommunikasjon. Alle systemer som kan bli slått ut av elektromagnetiske stormer forårsaket av Solen, advarte akademiet.

– Jeg tror vi er ved inngangen til en ny æra, der romvær kan påvirke hverdagen like mye som jordisk vær. Vi tar dette svært alvorlig, understreker Fisher.