Stig Inge Bjørnebye (Foto: TV 2/God morgen Norge)
Stig Inge Bjørnebye (Foto: TV 2/God morgen Norge)

Stig Inge Bjørnebye
– Ber til høyere makter om at det skal gå bra med Claus

– Claus Lundekvams historie kunne vært alles. Vi har bare forskjellige måter å reagere på, sier Stig Inge Bjørnebye til God morgen Norge.

I over ti år har Stig Inge Bjørnebye kjempet for å få noen til å ta ansvar for menneskene i fotballen.

Allerede på slutten av 90-tallet, under tiden som spiller i toppklubben Liverpool, forberedte han et foredrag sammen med to idrettspsykologer som han presenterte for en nesten fulltallig Liverpool-ledelse.

De fraskrev seg fullstendig ansvar for spilleren utenfor banen.

– Deres holdning var at de var sjanseløse i fohold til agentene som forlanger å ta seg av alt som er ikke-sportslige forpliktelser, forteller Stig Inge Bjørnebye i God morgen Norge, og det var det.

– Samme historie

Først i fjor fikk offentligheten vite sannheten om tiden som tilsynelatende lykkelig og suksessrik spiller i stjerneklubben Liverpool.

Stig Inge Bjørnebye (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Stig Inge Bjørnebye (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

I boken «Løsrivelsen» beskriver Stig Inge Bjørnebye tiden i Liverpool og kontrasten mellom hans prestasjoner på fotballbanen og om livet utenom, hvor han kunne ligge hjemme på gulvet i fosterstilling og slite med angst og selvforakt.

Bjørnebyes problemer var ikke knyttet til rus, slik som Claus Lundekvams, men likevel er det en klar parallell.

– Først tenkte jeg at det Claus formidler er en annen historie, men samtidig tenker jeg at: nei, det er akkurat den samme historien, sier Stig Inge.

Jeg tror inni oss, følelsesmessig, er vi utstyrt med like mekanismer, og så har vi forskjellige måter å reagere utad på.

Les også: Lundekvam:- Vi veltet ut av bussen etter bortekamp

Slet i stillhet

Selv måtte Bjørnebye takle problemene alene. Han hadde ingen å snakke med og oppsøkte ikke hjelp.

Boken ble hans måte å bearbeide den vonde tiden, og for den mottok han Mental Helse Norges «Åpenhetspris» i 2009. Prisen mottok han her i God morgen Norge.

– Jeg ville belyse det som et tema og forsøke å reise en debatt. Det tomrommet som Claus beskriver som en utfordring, det har jeg kjent på selv.

Claus er kanskje en av de nordmennene som har prestert best i utenlandsk klubbfotball. Han hadde masse ressurser bak seg, men selv det gir ikke noen garanti mot å oppleve det tomrommet han beskriver, sier Stig Inge

PÅ REHABILITERING: Tidligere Southampton-spiller Claus Lundekvam følte en ekstrem tomhet etter at han la opp som proffspiller. (Foto: TV 2)
PÅ REHABILITERING: Tidligere Southampton-spiller Claus Lundekvam følte en ekstrem tomhet etter at han la opp som proffspiller. (Foto: TV 2)

Må skjønne alvoret

Bjørnebye mener alvoret i problemene nå bør gå opp for aktørene i norsk toppfotball, og at Claus Lundekvams historie bare er en av en flom med slike saker som vil dukke opp.

– Vi kan ikke ha det sånn at vi tar til oss de vi klassifiserer som talenter i veldig ung alder og setter dem inn i et system hvor vi bygger kompetanse på ett område, og det er hva du presterer på banen.

Det stilles krav til slike ting som proff- og agentlisenser. Nå må vi kreve av aktørene at de forplikter seg til å ta vare på spillerne på en helhetlig måte, fortsetter han.

Kompetansen forsvinner

Selv om det legges til rette for at spillere i norske klubber får tatt artium, savner Bjørnebye mye mer.

– Når kompetansen forsvinner av seg selv, for det gjør den når vi er rundt 35 år, da må vi forberede oss på fase to i livet. Det må vi gjøre underveis i karrieren og ikke den dagen vi slutter. Det trenger ikke nødvendigvis være å proppe dem fulle med faglitteratur, men det kan være å stimulere dem til å ha andre interesser, bry seg om flere ting, ta vare på bakgrunnen sin, vite hvor de kommer fra.

Vi må bygge flere perspektiver. Vi må bygge trygghet og kompetanse på flere arenaer for de menneskene som vi tar inn i fotballen, slik at de ikke står igjen uten noen ting. Da blir det et tomrom, sier Stig Inge.

Ber om at det går bra

Fredag skrives Lundekvam ut fra Sporting Chance Clinic i England, hvor han har vært under behandling siden han ble lagt inn 17. mai. Bjørnebye som både har spilt sammen med og vært Lundekvams trener på landslaget, beskriver ham som en fantastisk positiv og fin person.

– Jeg tror Claus har det som skal til. Han sier det selv i intervjuet at når han først bestemmer seg for å gjøre noe, så gjør han det hundre prosent.

Jeg kommer til å be til høyere makter om at det går bra med Claus, og jeg føler meg ganske trygg på at det vil gjøre det. Han har bestemt seg, og det her skal han klare.