- EU har presset Tyrkia mot øst

USAs forsvarsminister Robert Gates anklager EU for å skyve Tyrkia bort fra Vesten og forverre forholdet mellom USA og tyrkerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gates snakket med pressen i London onsdag og uttrykte stor bekymring over hvordan Tyrkia det siste året politisk har beveget seg bort fra Vesten.

Gates påpekte hvordan forholdet mellom Israel og Tyrkia også før den israelske militæraksjonen mot Gaza-konvoien der ni tyrkere ble drept har blitt verre, og hvordan dette har påvirket de diplomatiske forbindelsene mellom Ankara og Washington.

Tyrkias kritikk av Israel etter krigen i januar 2009 og landets bedrede diplomatiske forhold med Iran ble trukket fram av Gates som eksempler på hvordan Tyrkia har fjernet seg fra USA.

Gates mener Tyrkia har blitt presset til å rette sin politikk østover fordi EU ikke ennå har akseptert landet som medlemsstat, selv om samtaler om medlemskap har pågått siden 2005.

- Jeg tror vi bør tenke oss om for å skjønne hvorfor Tyrkias politikk har endret seg, og hvordan vi kan gjøre de sterke båndene til Vesten attraktive for landet igjen, sa Gates. (©NTB)