lofoten3 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)
lofoten3 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)

Fantastiske Lofoten

Bli med på sykkeltur til eksotiske Lofoten.

Lofoten er et fantastisk reisemål i Norge. Det fikk fotograf Erik Manshaus og undertegnende erfare, da vi dro på sykkeltur ytterst i Lofoten.

Se video i videovinduet øverst. Del 2 ser du litt lenger ned i artikkelen.

Vi startet i Nusfjord og syklet 51 km til Å.

Les også: Reisetips - fra Vesterålen til Thailand

Eldste fiskevær

På innsiden av Lofotveggen ligger Nusfjord , et av Norges eldste og best bevarte fiskevær. Dette er en perle med bare 26 fastboende.

På det meste er dette hjemplassen til over 1500 fiskere mellom januar og april, og i sommersesongen kommer det 50 000 mennesker hit på ferie.

lofoten6 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)
lofoten6 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)

Fantastisk utsikt fra sykkelsetet

Lofoten er et paradis for sykling. Naturen er storslagen, og på enkelte partier går veien langs flotte hvite strender, andre steder langs fjord og bratte fjell.

Med sola til stede, slik vi hadde, er dette en fantastisk naturopplevelse.

Johs Røde (Foto: Johs Røde)
Johs Røde (Foto: Johs Røde)

Johs Røde

Vi passerer Ramberg og hilser på multikunstner Johs Røde, en ihuga oljemotstander. Stort sett er alt Røde lager av kunst symbolsk med det negative i oljeindustrien.

– Det verste som kan skje med Lofoten, er at de begynner med oljeboring her, sier Johs Røde.

Overnatte i Rorbu

Vår tur fortsatte via Øyhamn til Sakrisøy. Rorbuene på Sakrisøy er de eneste i Lofoten som er gule, og her er det mye tradisjon i veggene.

– Våre eldste rorbuer er fra 1850. Her er det mye historie i veggene og en helt annen opplevelse enn å bo på hotell, sier rorbueier Dagmar Gylseth.

lofoten2
  (Foto: Erik Manshaus/TV 2)
lofoten2 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)
p-lofoten4
  (Foto: Erik Manshaus/TV 2)
p-lofoten4 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)

***Se del 2 av sykkeltur i Lofoten her***

Fiskeburger og rask motorbåt

Del 2 av vår sykkeltur startet med fiskeburger til frokost.

Vi syklet videre fra Sakrisøy til Reine der vi møtte Ola Skjeseth i VisitLofoten.

Han tok oss med i en rib med 630 hestekrefter og vi suste inn i majestetiske Reinefjorden. Etter en kort sykkel- og gåtur er vi framme på Bunesstranda.

– Dette er mitt paradis på jord, sier Skjeseth.

lofoten2-1 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)
lofoten2-1 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)

Med oss til Bunestranda var også kjøkkensjefen ved restaurant Maren Anna i Sørvågen, Anette Bjørnsen.

– Vi må ha ekte kortreist mat. Så da blir det marinert og grilla tørrfisk (som er utvanna), en lokal delikatesse. Servert med rotgrønnsaker.

lofoten2-3 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)
lofoten2-3 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)

Tørrfisk, Lofotens konfekt

Tørrfisk er skrei som henges opp på hjell i februar og mars og henger til mai. Med sitt kalde klima er Lofoten svært ideell for tørrfiskproduksjon.

Årlig eksporteres det tørrfisk til Italia for en halv millard kroner, så den er verdifull.

Vi besøkte Lofoten tørrfiskmuseum i Å. Å ligger helt ytterst i Lofoten, og her stopper både Europavei 10 og vår sykkelreise i Lofoten.

Lofoten1 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)
Lofoten1 (Foto: Erik Manshaus/TV 2)