Fra 6. april til midten av juli i 1994 mistet mellom 800.000 og en million tutsier og moderate hutuer livet i folkemordet i Rwanda. (Foto: Brennan Linsley)
Fra 6. april til midten av juli i 1994 mistet mellom 800.000 og en million tutsier og moderate hutuer livet i folkemordet i Rwanda. (Foto: Brennan Linsley)

Mistenkt for folkemord – pågrepet i Norge

Pågrepet på Gardermoen flyplass tirsdag, bekrefter politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 57 år gammel rwandisk statsborger som hjemlandet mener deltok i folkemordet i 1994 ble pågrepet tirsdag på Gardermoen flyplass med et falskt pass.

– Han ble pågrepet på Gardermoen tirsdag, sier politiadvokat Åsmund Yli ved Lillestrøm politistasjon til tv2nyhetene.no.

Politiadvokat Anne Siv Åvitsland i Romerike politidistrikt opplyser at pågripelsen fant sted fordi politiet ikke var sikre på identiteten hans.

– Han skal stille i et fengslingsmøte torsdag i Nedre Romerike tingrett, sier Åvitsland til tv2nyhetene.no.

57-åringen, som er etterlyst internasjonalt av Interpol, skal ha ankommet landet fra Belgia, der han inntil nylig har vært holdt i varetekt etter arrestasjonen 10. mai i Brussel.

– Ansvarlig for 400 drap

Anklagene fra domstolen i Kigali mot 57-åringen går ut på at han under folkemordet var en lokal leder av hutumilitsen Interahamwe og ansvarlig for drapene på 400 mennesker som hadde søkt tilflukt i en kirke under folkemordet i 1994.

Bare fem mennesker skal ha sluppet unna nedslaktingen, ved å gjemme seg i sumpene i ukesvis.

Tutsiene som holdt til i provinsen der disse drapene skjedde ble hardt rammet av folkemordet. Av 59.000 tutsier som bodde i Bugesera-provinsen, ble 50.000 av dem myrdet.

Det er ukjent om 57-åringen har forbindelser til andre folkemordsmistenkte personer som oppholder seg i Norge.

I mars 2005 overleverte Rwandas riksadvokatembede Norge en liste med over ti navn, som de mener kan ha deltatt i folkemordet.

LES OGSÅ: Krigsforbrytere skjuler seg fortsatt i Norge