Bjørnebye (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Bjørnebye (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Stig Inge Bjørnebye: – Lundekvams historie er bare starten

Tidligere proffspiller Stig Inge Bjørnebye ble dypt rørt da han så kameraten Claus Lundekvam, stå frem med sin historie i TV 2 Sporten i går.

– Dette er et problem jeg, og andre med meg, har advart om lenge. Det kommer til å komme en flom av slike historier.

– Det var dypt rørende å se Claus stå frem på denne måten, jeg kjenner ham jo godt, sier Stig Inge Bjørnebye til God morgen Norge.

Tidligere landslagspiller og Southampton-proff Claus Lundekvam fortalte til TV 2 Sporten i går, at han i en årrekke har slitt med alkohol og narkotikamisbruk.

– Jeg var skakkjørt og i et svart hull ganske lenge, der jeg ikke så noen utvei. Jeg ville bare vekk, jeg ville rømme, jeg ville ødelegge meg selv, forteller en åpenhjertig Lundekvam.

I Lundekvams tilfelle ble tomrommet i etterkant av karrieren så stort at det førte til rusmisbruk og psykisk vold mot kona.

Les også: - Vi veltet ut av bussen etter bortekamp

Les også: Lundekvam innrømmer narkotikamisbruk

– En flom av slike historier

Stig Inge Bjørnebye kjenner godt til det beinharde presset i profflivet Claus Lundekvam beskrev i intervjuet i går. I 2009 ga han selv ut boka «Løsrivelse», hvor han forteller om hvordan han slet psykisk under tiden som suksessrik fotballproff i den engelske toppklubben Liverpool.

– Det er utrolig tøft å stå fram slik, men ikke minst, veldig, veldig viktig. Dette er et problem jeg, og andre med meg, har advart om lenge. Det kommer til å komme en flom av slike historier, sier Bjørnebye.

– Fotballforbundet er ute og kjøre

Stig Inge Bjørnebye mener at både klubbene og spillernes rådgivere må ta et mye større ansvar for spilleren også utenfor banen. Han har flere ganger tatt opp problemstillingen med Fotballforbundet og Norsk Toppfotball.

– Nå må de begynne å se alvoret. Det gjøres spede forsøk på å følge opp fotballspillere i etterkant, det blir sagt mye fint, men fint lite skjer.

Hvis man ikke har evne til å ha videre perspektiver for menneskene i fotballen enn det de presterer på banen, da er man ute og kjøre, sier Bjørnebye.

– Kan klare det

Stig Inge Bjørnebye mener Lundekvams historie er et eksempel på hvor tragisk det kan ende. Likevel er han optimistisk på kameratens vegne.

– Dette er utrolig trist, men jeg vet at Claus kan klare det. Han har det som skal til, sier han.