varmepumpe, panasonic (Foto: Morten Holm / SCANPIX )
varmepumpe, panasonic (Foto: Morten Holm / SCANPIX )

Varmepumpene ble en dårlig investering

Varmepumpene fra Panasonic røk lenge før de skulle. – Vi ble lurt, sier oppgitte kunder.

Den siste uken har TV 2 hjelper deg mottatt to tips fra kunder som føler seg lurt av Panasonic etter å ha kjøpt varmepumper som ikke holdt like lenge som de ble lovt da de gikk til innkjøp.

– Hadde jeg visst dette, hadde jeg ikke kjøpt maskinene, sier Pirjo Raita. I 2003 kjøpte hun fem Panasonic varmepumper til sin loftsleilighet i Oslo.

Les også: TV 2 hjelper deg skal kåre Norges beste servicebedrift. Vi trenger tips!

Les også: Har du en drøm du ikke har råd til å realisere? Da vil TV 2 hjelpe deg!

Jørn Cato Olsen er enig. I 2003 kjøpte han den samme varmepumpen. I markedsføringen av produktet står det at den har en levetid på 12 til 15 år, men nå sliter han også med en ødelagt pumpe.

– Jeg føler meg lurt av markedsføringen. For at en varmepumpe skal være en god investering bør pumpa ha en så lang levetid som de lover, sier Olsen til TV 2 hjelper deg.

Les også: If slår alarm: - Elendige varmepumper florerer på det norske markedet

Sviktet etter seks år

Seks år etter kjøpet, ett år etter at reklamasjonstiden utløp, sviktet Olsens varmepumpe. Kompressoren i varmepumpen røk. Reparasjonskostnadene ble anslått til å være 13.000 kroner.

– Reparatøren anbefalte meg å kjøpe en helt ny pumpe istedenfor å reparere min gamle. Sett i forhold til markedsføringen synes jeg det er veldig merkelig at man må kjøpe en ny pumpe etter seks år, sier Olsen.

– Jeg kjøpte en pumpe fra Panasonic fordi de reklamerte med lang levetid og at de bare bruker kvalitetskomponenter. Jeg føler meg rett og slett snytt, sier Olsen til TV 2 hjelper deg.

regning
regning

Tre virker nesten – to er ødelagt

Sju år etter at Raita og mannen hennes fikk satt inn fem varmepumper i sin loftsleilighet, er hun også skuffet.

– To er kaputt, mens de tre andre bare virker så vidt, sier hun til TV 2 hjelper deg.

– Reparatørene sa at det vil bli nesten like dyrt å reparere som å kjøpe nytt. Det fordi de ikke vil reparere uten å bruke lift, sier Raita.

Olsen og Raita er ikke alene om å oppleve at varmepumper ryker lenge før forventet levetid er nådd. TV 2 hjelper deg kjenner til at norske forsikringsselskap har fått flere hundre klager på varmepumper som har havarert tidlig.

– Vanskelig å finne årsaken

EcoConsult er distributør av Panasonics varmepumper i Norge. Teknisk leder, Sven Tore Iversen, sier den normale levetiden på Panasonics varmepumper er fra 12 til 15 år, slik det står i reklamen.

– Olsen har vært uheldig. Vi ser dessverre at noen pumper ryker tidligere. Årsaken kan være rusk i systemet, lite gass, eller dårlig vedlikehold. Det gir økt slitasje, sier Iversen.

Iversens forklaring holder ikke mål, mener Olsen.

– Jeg har hatt to servicer på pumpen, så det synes jeg er en dårlig forklaring, sier Olsen til TV 2 hjelper deg.

Iversen sier videre at de gjerne kan reparere Raitas varmepumper, så sant de betaler for en lift.

– Raita og mannen ble informert om at vi ikke kan reparere uten å bruke lift da de kjøpte anlegget. Hvis de leier en lift, reparerer vi gjerne, sier Iversen.

Har tidligere hatt problemer

I 2007 offentliggjorde Panasonic at flere av selskapets varmepumper ikke tålte vinterkulden i Norden.

En produksjonsfeil på flere av selskapets modeller gjorde at en fjær i kompressoren gikk i stykker når det ble kaldt. Da dekket Panasonic alle kostnader for kunder som hadde blitt rammet av feilen.

– Feilen var på modellene E9DKE, E9DKE -3, E12DKE, og E12DKE -3, men ikke modellen Olsen har, sier Iversen til TV 2 hjelper deg.

Trenger du vår hjelp ? Tips TV 2 hjelper deg

Følg oss på Facebook! Klikk her.