MOT LØSNING I STREIKEN: Meklingsmann Dag Nafstad har kalt parteiel inn til møte klokken åtte onsdag.  (Foto: Scanpix)
MOT LØSNING I STREIKEN: Meklingsmann Dag Nafstad har kalt parteiel inn til møte klokken åtte onsdag. (Foto: Scanpix)

Kommunestreiken kan være over i dag: – Partene sier trolig ja til løsning

YS og Akademikerne skal være fornøyde med tilbudet de fikk tirsdag kveld - en lønnsøkning på minst 7100 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partene i kommunestreiken møtes til meklingsmøte onsdag klokken åtte. Det betyr trolig en løsning på den tolv dager gamle konflikten, som også har vært den mest omfattende streiken her i landet på 30 år.

– Tiden er inne for løsning

Det er meklingsmann Dag Nafstad som har kalt inn partene, og han har tidligere uttalt at han ikke ville gjort dette uten at han har stor tro på en løsning.

– Jeg har holdt på fra i går og frem til nå med å sondere hvilke muligheter som ligger der. Når jeg innkaller til meklingsmøte er det med grunnlag i at jeg øyner en mulighet til å komme frem med noe, sa Nafstad til TV 2 tirsdag kveld.

– Om det vil lykkes gjenstår å se, men jeg mener tiden er inne.

Tillegg på minst 7100 kroner

Nafstad skal ifølge VG ha informert partene muntlig om en ramme som innebærer et generelt tillegg på 2,1 prosent, et lønnstillegg på minst 7100 kroner. Det er nesten tre ganger mer enn det opprinnelige tilbudet fra arbeidsgiverne da forhandlingene ble brutt 30. april.

Da var tilbudet 0,9 prosent og 2700 kroner. Den totale rammen ligger på vel 3,4 prosent. Det er mer enn rammen i staten på 3,34 og i Oslo kommune på 3,37.

Varslet opptrapping av streiken

Den lokale potten reduseres fra 1 til 0,85 prosent, med fordeling til høsten, samt 0,25 fra nyttår. Det betyr 150 millioner kroner mer til sentrale tillegg.

I tillegg får lærere og lektorer et etterslepsløft på 1,15 prosent fra 10. juni.

Men foreløpig er ikke en skisse til løsning blitt lagt på bordet. Hvis partene ikke kommer til enighet, har arbeidstakerorganisasjonene varslet ytterligere opptrapping av streiken.