Advarer mot tvangsretur av irakere fra Norge

Både Amnesty International og FNs høykommissær for flyktninger advarer Norge mot å tvangsreturnere irakere til hjemlandet onsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge, Sverige, Nederland og Storbritannia skal etter opplysninger de to organisasjonene har, foreta en samordnet tvangsretur med avviste asylsøkere til Bagdad onsdag. Ingen i utlendingsforvaltningen ville kommentere den angivelige utsendelsen tirsdag kveld.

– Tvangsreturen skal trolig skje med felles fly fra Sverige, melder Amnesty International som også oppgir at Belgia er med på operasjonen.

Direktør i Utlendingsnemnda (UNE), Terje Skjeggestad, svarte ikke på henvendelser tirsdag kveld. I Utlendingsdirektoratet (UDI) henviser kommunikasjonsdirektør Bente Engesland til UNE eller til Justisdepartementet som har det overordnede ansvaret for utlendingspolitikken.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) mener irakiske asylsøkere fra Bagdad, Diyala, Ninewa og Salah al-Din, i tillegg til Kirkuk-provinsen, fortsatt bør nyte internasjonal beskyttelse i form av flyktningstatus i henhold til flyktningkonvensjonen fra 1951 eller annen beskyttelse. I Justisdepartementet er man imidlertid uenige i oppfatningen om at en kan skjerme hele områder.

Amnesty International sier Norge med utsendelsene til Irak undergraver arbeidet med å få andre land til å ta hensyn UNHCRs anbefalinger og flyktningers rettigheter.

– Amnesty er skuffet over at Norge fortsetter å bryte anbefalingene fra FN, sier kommunikasjonssjef Ina Tin i organisasjonen i en uttalelse. (©NTB)