iPhone 4 (Foto: Justin Sullivan / Getty Images)
iPhone 4 (Foto: Justin Sullivan / Getty Images)

Ni grunner til å ikke kjøpe iPhone 4

Ikke alle er like begeistret for telefonen. Les hvorfor du ikke bør kjøpe nye iPhone 4.

Denne uka bekreftet Apple i en pressemelding at den nye iPhone-versjonen iPhone 4 kommer til Norge i juli. Mange sikler på telefonen, og en god del norske feriepenger kommer nok til å havne i lomma på Apple.

Den britiske nettavisen Telegraphs teknologiredaktør Matt Warman mener imidlertid at du ikke bør løpe og kjøpe.

Før lanseringen lagde Warman en liste over ulike årsaker til at du ikke bør gå til anskaffelse av iPhone 4.

Les også: Er dette nye iPhone 4G? Topphemmelig prototype skal ha blitt funnet på bar i USA

Se også: iPhone-mysteriet Apple ikke vil snakke om

Se også: HTC knuser iPhone - igjen!

Se også: Vi har lekt oss med iPad

Besøk også Testbasen for å se alle våre tester.

OBS: Warman skrev listen før iPhone 4 ble lansert.

Her er Matt Warmans liste:

1. Den er dyr. iPhone koster betydelig mer enn de beste Blackberry- og Android-telefonene.

2. Den er «anti-teknologisk». Der andre produsenter nå lager mobilmodeller som kan brukes som en trådløs ruter sier Apple nei.

3. Den har ikke støtte for Flash og takler dermed ikke flashgrafikk. Det gjør Googles Android i sin siste versjon.

4. Den kan ikke multitaske. iPhone kan ikke kjøre flere programmer samtidig. Om blir mulig etter hvert er det en forbedring, men ingen unnskyldning for at Apple ikke har hatt det tidligere.

5. Den har dårlig batterilevetid. Dette problemet er ikke unikt for Apple, men ta for eksempel HTC; multitasking, bedre kameraer og bedre skjermer tapper batteriene mye mer. Likevel har iPhone med sin mindre krevende teknologi den samme batterilevetiden.

6. Den har dårlige hodetelefoner. Hvis du sitter ved siden av noen som bruker de originale hodetelefonene til iPhone eller iPod kan du høre alt de hører på. Dette er enda et eksempel på at Apple produserer budsjettprodukter til høye priser.

7. Den har dårlig design. Som telefon er den ikke komfortabel å bruke over lengre perioder.

8. Den har ikke gratis satellittnavigering. Både Nokia og Googles Android tilbyr gratisprogrammer for satellittnavigering.

9. Dockingstasjonene holder tilbake bedre teknologi. Stadig flere hoteller tilbyr dockingstasjoner til iPod. Hadde det ikke vært for iPod og iPhones allsstedsnærværelse ville vil hatt mer teknologi, andre muligheter og konkurrerende innovasjon.

Etter Apples lansering har Warman forandret på punktene sine. Hva han mener nå kan du lese her.

– Bedre totalpakke

Dataredaktør i DinSide, Bjørn Erik Loftås er enig i noe av Warmans kritikk, som det som går på Flash-støtten og at smarttelefonen er dyr.

– Man må imidlertid huske på at mye av iPhone-suksessen skyldes at Apple har laget en totalpakke som konkurrentene ikke har klart like bra så langt, der brukervennlighet, god design og funksjonalitet og utvalg av applikasjoner står sentralt. En god totalpakke er viktigere for mange enn at produktet har noen mangler. Apple var også klare med AppStore lenge før de andre. Dermed fikk de et stort forsprang rent markedsmessig, sier Loftås til TV 2 hjelper deg.

Binder sine kunder

Fagredaktør i mobilen.no, Espen Swang, tror Matt Warman har skrevet lista mer for å provosere enn for å informere.

– Det viktigste ankepunktet mot Apples iPhone er at Apple binder sine kunder på hender og føtter. Du kan ikke legge til funksjoner i iPhone som ikke Apple har godkjent og tjener penger på salget av, og kjøpene dine kan ikke overføres til andre telefoner enn iPhone. Unntaket er nedlastet musikk. Det andre ankepunktet, som heller ikke er nevnt, er at telefonene har slitt med dårlig radiofølsomhet og problemer med å håndtere veksling mellom 2G og 3G-nett, sier Espen Swang i mobilen.no.

Mest fornøyd

Swang mener det ikke er noen grunn til at folk vil bli misfornøyd med iPhone 4.

– Undersøkelser TNS Gallup har gjort viser at iPhone-eiere er verdens mest fornøyde mobileiere, sier Espen Swang til TV 2 hjelper deg.

Mobilen.no har sammenliknet iPhone 4 med toppmodellene til Samsung, HTC og resten av bransjen. Hvordan det gikk, kan du lese her.

Trenger du vår hjelp ? Tips TV 2 hjelper deg

Følg oss på Facebook! Klikk her.