Kleppa: - Er datadirektivet en åpen sluse?

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) er bekymret for at datalagringsdirektivet gradvis kan komme til å omfatte flere og flere områder, på bekostning av personvernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag arrangerte direktivmotstander Kleppa sitt eget seminar, en motvekt til det justisminister og tilhenger Knut Storberget (Ap) holdt for en drøy uke siden, og der bare politi- og påtalemyndighet kom til orde.

- Det er et svært alvorlig skritt å gå fra sletteplikt, slik teleselskapene er pålagt i Norge i dag, til lagringsplikt, slik direktivet krever. Vi ser at stadig nye momenter bringes inn, senest at opplysninger fra søkemotorer på nettet skal lagres. Åpner direktivet en sluse? spurte Kleppa i sin oppsummering av det to timer lange seminaret.

Hun voktet seg vel for å signalisere hva regjeringen vil foreslå for Stortinget på senhøsten en gang, men det politiske landskapet er foreløpig slik at Arbeiderpartiet trenger Høyres støtte for å få flertall. De øvrige partiene sier nei.

- Det er punkter her som er svært viktige for politiet, men som ikke svekker personvernet, og punkter som går sterkt ut over personvernet, men som ikke interesserer politiet. Ved bare å snakke om direktivet på prinsipielt nivå, mister vi nyansene og muligheten til å finne en balansert løsning, sa sivilingeniør Svein Willassen, spesialist på sporing av digitale bevis. (©NTB)