plasterbarnWEB
plasterbarnWEB

Barnas ferieulykker – vær forberedt!

Nå er det sesong for skrubbsår, flåttbitt og brennmaneter hos de minste. Her får du tips til behandling.

BARSELGRUPPA: Når det er klart for sol, sommer og bading er det også veldig greit å ha førstehjelpsskrinet på plass for små skader hos de små.

Blant ting man absolutt bør ha i førstehjelpsskrinet nevner barnelege Anne Karin Brigtsen blant annet solkrem, plaster, fuktighetskrem, sårsalve, en god pinsett og lokalbedøvelseskrem .

Les også: Hjelp! Barnet mitt er blitt forgifta

Les også: erdetfarlig.no

Rens såret!

Når det gjelder skrubbsår er det viktigste å få renset såret, helst med bakteriedrepende middel som Klorhexidin eller Pyrisept, sier Brigtsen.

– Har du ikke det er det greit å skylle med rent vann. Følg med på såret. Ser du tegn til betennelse ved at såret er rødt og det hovner opp rundt såret, ta på sårsalve. Det er derfor viktig å skifte plaster selv om barnet har lite lyst til det.

Tykt lag og høy faktor

Ifølge Brigtsen bør barn i Norge bruke minst faktor 12-15, og enda høyere i sørlige strøk.

– Se til at solkremen er effektiv mot både UVA- og UVB-stråler. Smør på et tykt lag, helst 10–20 minutter før barnet skal ut i solen, sier barnelegen.

Les også: - Flere bilbarneseter er farlige

Les også: På tur med små barn

Skyll med sjøvann

Kommer barnet i kontakt med brennmanet er det viktig å skylle svært godt med sjøvann, sier Brigtsen.

– Sitter det tråder fra brennmaneten igjen på huden må disse fjernes. Den brennende smerten gir seg vanligvis i løpet av en halv time, men etterfølges av kløe.

Kjerringråd

Det finnes mange kjerringråd, som for eksempel å tisse på såret. Ifølge Brigtsen er det viktigste å få skylt.

– Jeg tror de fleste foretrekker å skylle med sjøvann heller enn å tisse på området som har vært i kontakt med brennmaneten, sier Brigtsen.

– Eddik er også et kjerringråd, men det øker frigjøringen av gift fra brenntrådene og forverrer derfor plagene om ikke alle brenntrådene er fjernet.

Barselvisitt

Barnelege Anne Karin Brigtsen var i God morgen Norge på onsdag. Hun var også på nettprat i etterkant. Les svarene under.