kattunge (Foto: Privat)
kattunge (Foto: Privat)

Vet du hvem jeg er?

Merk katten din før ferien! Veterinærer og Mattilsynet anbefaler alle som eier katter å ID-merke dem.

Det skal handle om ID-merking av katter når vår faste veterinær, Torill Moseng, kommer i morgen. Om sommeren er det utetid for kattene våre!

Se God morgen Norge, onsdag 9. juni, kl. 08.10.

Katter som har et hjem og i tillegg er ute, har som regel et godt liv. Da kan de boltre seg ute med alle de spennende aktiviteter en katt kan finne på. Samtidig har de et trygt godt hjem, hvor de får maten servert og ly for vær, vind og eventuelle andre fiender.

Mange triste skjebner

Dessverre er det også mange triste skjebner for utekattene våre. Noen blir påkjørt og drept eller skadet i trafikken, andre forsvinner og noen blir rett og slett stjålet.

En del bortkomne katter blir tatt hånd om, men ofte er det svært vanskelig å finne tilbake til rett eier dersom katten ikke er merket. De fleste katteeiere ønsker å vite hva som har skjedd med sin katt, enten den er ute på vift og ikke finner veien hjem eller om den er skadet eller i verste fall død.

Ta ansvar og merk katten din

Det er bedre å vite kattens skjebne enn å gå i det uvisse.

Nettopp derfor er det så viktig at alle katteeiere tar ansvar for å merke kattene sine. På denne måten kan man spore kattens hjem og eier.

Eierløse dyr

-På klinikken får vi dessverre inn skadede og døde katter, forteller veterinær Torill Moseng. -Kattene blir innbrakt av ansvarsfulle mennesker. Dersom katten er ID-merket er det svært enkelt å finne eier. Er katten død, får vi gitt eier beskjed om dette.

-Det er tross alt bedre å vite enn å gå med denne vonde uvisse følelsen i magen om hva som har skjedd, sier Torill Moseng.

Mattilsynet anbefaler ID-merking

-Merking av katt er god dyrevelferd. Ta derfor kontakt med din lokale veterinær for å få merket din katt, oppfordrer Baard Birkeland i Mattilsynet. Les mer om hva Mattilsynet anbefaler katte-eiere på deres hjemmesider.

Alt er enklere dersom katten er ID-merket

-Dersom katten er skadet, kan vi raskt få tak i eier som da kan avgjøre om katten skal få behandling og en ny sjanse, informerer veterinæren.

-Skal vi avlive dyret eller starte behandling? Om alle katter hadde vært id-merket, ville disse situasjonene vært mye enklere å håndtere, og mange eiere ville kunne bli gjenforent med sine firbente venner!

Hvordan kan jeg ID-merke katten min?

Tidligere brukte man øremerking ved hjelp av tatovering på katter og hunder. I dag er mikrochip merking den metoden de aller fleste benytter. Ulempen med tatovering er at den falmer over tid. Tallene blir ofte vanskelig å lese.

Nå settes det inn en mikrochip, eller en transponder, som den også kalles, det er en liten elektronisk brikke. Brikken er forhåndsprogrammert med et nummer som følger katten resten av livet.

Ikke smertefullt for katten

Veterinæren legger ved hjelp av et sprøytelignende instrument den elektroniske brikken under huden på venstre side av halsen til katten. ID-merking med mikrochip er ikke smertefullt, og kan sammenlignes med å få en vaksine.

Pålagt ID-merking

Dessverre er det ikke påbud om å ID-merke alle katter i Norge per dags dato. Likevel er det i mange situasjoner krav om å ID-merke katter. Eksempler er ved utenlandsreise, ved utstillinger, handel og avl. Dersom alle katter var ID-merket vil vi kunne vite hvilke katter som har et hjem og hvilke katter som ikke har et hjem, og da kunne hjelpe de kattene som trenger et hjem.