glattcelle ny
glattcelle ny
glattcelle 680
glattcelle 680

To av tre sitter for lenge på glattcelle

Stadig flere sitter på glattcelle mange døgn over tiden. Nye fengselsplasser er uten effekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I første halvdel av år 2000 satt 96 personer ulovlig lenge på glattcelle. Det vakte oppsikt og Sivilombudsmannen satte i gang en gransking.

Blitt mye verrre

Ti år senere er situasjonen mye verre. I løpet av årets tre første måneder har antall oversittere økt til 461 bare i Oslo politidistrikt. To av tre innsatte satt over makstiden på 48 timer. 68 personer satt over seks døgn, viser en sammenligning Aftenposten har gjort.

Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet viser til at man har bedret varetektskapasiteten ved å åpne nytt fengsel i Halden i mars med 160 soningsplasser i drift. Fra august er det 250 plasser

Kortvarig effekt

Ved Sentralarresten i Oslo mener man imidlertid at effekten av Halden fengsel ble kortvarig.

- Rett etter åpningen hadde vi noen dager hvor vi ikke hadde oversittere. Men vi opplever fortsatt at problemet med innsatte over 48 timer eksisterer, sier Bjørn Riddervold Jensen i Oslo politidistrikt.

- Å øke antall varetektsplasser er som å kjøpe bil med større bagasjerom. Jo større plass du har, jo mer pakker du. Jo flere varetektsplasser, jo mer unødig bruk av varetekt, sier advokat Frode Sulland. (©NTB)