To av tre sitter for lenge på glattcelle

Stadig flere sitter på glattcelle mange døgn over tiden. Nye fengselsplasser er uten effekt.

I første halvdel av år 2000 satt 96 personer ulovlig lenge på glattcelle. Det vakte oppsikt og Sivilombudsmannen satte i gang en gransking. Ti år senere er situasjonen mye verre. I løpet av årets tre første måneder har antall oversittere økt til 461 bare i Oslo politidistrikt. To av tre innsatte satt over makstiden på 48 timer. 68 personer satt over seks døgn, viser en sammenligning Aftenposten har gjort.

Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet viser til at man har bedret varetektskapasiteten ved å åpne nytt fengsel i Halden i mars med 160 soningsplasser i drift. Fra august er det 250 plasser

Ved Sentralarresten i Oslo mener man imidlertid at effekten av Halden fengsel ble kortvarig.

- Rett etter åpningen hadde vi noen dager hvor vi ikke hadde oversittere. Men vi opplever fortsatt at problemet med innsatte over 48 timer eksisterer, sier Bjørn Riddervold Jensen i Oslo politidistrikt.

- Å øke antall varetektsplasser er som å kjøpe bil med større bagasjerom. Jo større plass du har, jo mer pakker du. Jo flere varetektsplasser, jo mer unødig bruk av varetekt, sier advokat Frode Sulland. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2