Unio: – Ingen nye signaler

Fagorganisasjonen Unio har ikke fått signaler om at det er noen bevegelse i kommunestreiken. Forbundsleder Anders Folkestad kjenner ikke til noen «hektisk møtevirksomhet», slik flere aviser melder om.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi leser dette med en viss undring, og lurer på hvor det kommer fra. Vi har ikke registrert noen bevegelse og ikke fått noen nye signaler. Og så vidt vi vet, er meklingsmannen fortsatt i Tromsø, sier Folkestad til NTB.

Både VG og Dagbladet viser til anonyme kilder som kjenner situasjonen godt når de skriver at det blir gjort kraftige anstrengelser mandag for å få en slutt på kommunestreiken. Prosessen foregår parallelt med at arbeidstakerne ser på mulighetene for nye utvidelser av streiken hvis det ikke skulle komme en snarlig løsning.

KS håper at et nytt tilbud skal få partene tilbake i mekling, ifølge Dagbladet. Ingen vil kommentere opplysningene, men det er ventet at et utspill vil komme i løpet av ettermiddagen eller kvelden mandag. Riksmeklingsmannens kontor opplyser imidlertid til VG at meklingsmann Dag Nafstad er i Tromsø, men blant partene blir det antydet at det kan være en fordel om han tar med seg tannbørsten til Oslo mandag.

Rundt 45.000 arbeidstakere i kommunene er tatt ut i streik så langt. Betydelig svekkede offentlige tjenester begynner for alvor å merkes for folk flest, blant annet i form av dårlig renhold og avfallshåndtering, samt stengte institusjoner.

Så langt er det blitt søkt om dispensasjon fra streiken rundt 9.000 ganger. Dette gjelder velferds- og helsetilbud som rent drikkevann, barnevern, psykiatri, sykehjem og hjemmehjelp. Det er de streikende som behandler søknadene, og så langt har organisasjonene innvilget om lag 5.400.

– Dette viser at begge parter sterkt ønsker å forhindre negative konsekvenser innenfor svært viktige områder. Jeg vil oppfordre kommunene til å fortsette å søke dispensasjon etter føre var-prinsippet, sier KS-direktør Sigrun Vågeng. (©NTB)