DIALOG PÅ GANG? Med stort sett hele verden mot seg er Israel kanskje på gli i forhold til blokkade av den Hamas kontrollerte Gazastripen. (Foto: REUTERS/Jim Hollander/Pool)
DIALOG PÅ GANG? Med stort sett hele verden mot seg er Israel kanskje på gli i forhold til blokkade av den Hamas kontrollerte Gazastripen. (Foto: REUTERS/Jim Hollander/Pool)

Israels forsvarsminister lyttet til Norges syn på Gaza-blokaden

– Det er åpenbart rom for å ta opp blokaden med fornyet kraft, sier Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Muligheten for å få lempet på Israels blokade av Gazastripen øker. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har diskutert saken med Israels forsvarsminister Ehud Barak.

– Det pågår en diskusjon i Israel om blokaden av Gazastripen, forteller Støre, etter å ha hatt en lengre telefonsamtale med Barak søndag kveld.

Rom for forhandlinger

Støre snakket deretter med FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Både FN og det internasjonale giversamfunnet er åpne for å bli trukket inn i arbeidet med å lette på blokaden, forteller Støre.

– Det er åpenbart nå et rom for å ta opp blokaden med fornyet kraft og det bruker generalsekretæren for alt det er verdt. Det er tett kontakt mellom FN, kvartetten og Norge som leder giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC), sier Støre til NTB.

Rammer sivilbefolkningen

– Dette er en blokade som rammer sivilbefolkningen brutalt, men som paradoksalt nok heller ikke fungere etter hensikten, sier Støre. Han viser til den store smuglingen som foregår gjennom tunnelene fra Egypt. Men varene som kommer selges ikke fritt.

– Det er en politisk administrert økonomi av Hamas-styret på Gazastripen. Det bidrar til å styrke et styre på Gazastripen som har en atferd vi er meget skeptiske til, sier Støre. (©NTB)