slynge2
slynge2

Slyngebehandling mot ryggplager

De fleste av oss får ryggplager i løpet av livet. Og medisinen er: Opp av sofaen!

Mellom 60 og 80% av befolkningen vil før eller siden få vondt i ryggen. Det er altså mer vanlig å oppleve ryggplager i løpet av livet enn å ikke få det.

Les også: Bli med Kari på rockeringtrening!

Les også: Får man flat mage av å gjøre mange situps?

40 timer foran skjermen i uka

Det kan være mange årsaker til at man får vondt i ryggen.

– Ryggen ble ikke skapt for å sitte stille foran en skjerm åtte timer om dagen, hevder Even Lærum som er lege og leder for Formidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser (FORMI).

Ifølge Lærum er ikke nordmenn så aktive som vi liker å tro.

– Vi går turer i helgene, men sitter mye i stille i hverdagen. En vanlig 16-årig gutt bruker 40 timer foran tv- eller pc-skjermen i uka - i tillegg til skolen, forteller legen.

Les også: Bli yngre

Les også: Er du beinskjør uten å vite om det?

Fysisk aktivitet er medisinen!

De fleste ryggplager går over av seg selv, men hvis man vil forebygge er det variert, fysisk aktivitet som er medisinen. Noen ganger blir ryggplagene kroniske.

Nesten halvparten av sykemeldingsdagene her i landet skyldes muskel- og skjelettlidelser.

Slyngebehandling kan hjelpe mot ryggplager

sling2
sling2

Studier viser at ved smerter begrenser hjernen signalstrømmen til musklene. Det kan føre til nedsatt samspill mellom musklene som igjen medfører stivhet og nedsatt funksjon.

Målet ved slyngebehandling er å gjenopprette denne signalfunksjonen.

«Tutta» og Bjørgen bruker slyngebehandling

Slyngebehandling brukes både på vanlige treningssentere og ved forebygging eller opparbeiding etter skade. Flere toppidrettsutøvere bruker slyngebehandling.

Marit Bjørgen, Suzann «Tutta» Pettersen, skilandslaget, sandvolleyballgutta og Olympiatoppen har alle brukt slyngebehandling. ifølge Redcord Clinic som tilbyr behandlingen.