Internett (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Internett (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

«Gamle» internett i ferd med å sprenges

Internett slik vi kjenner det er ifølge eksperter i ferd med å nå en usynlig, men ufravikelig grense. Om 18 måneder vil det nemlig være tomt for IP-adresser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette betyr at internett slik vi kjenner det om ett og et halvt år bokstavelig talt har nådd sin størrelsesgrense.

Uten flere IP-adresser, unike koder som PC-er, mobile smarttelefoner og lignende enheter trenger for å koble seg til nettet, kan nemlig ikke internett fortsette å vokse.

Designet 1970

Det nåværende internett er bygd rundt en protokoll som har «bare» fire milliarder IP-adresser, et antall som antakelig virket mer enn stort nok da systemet ble designet i 1970-årene.

Men med utviklingen av ny teknologi som smarttelefoner og på grunn av nye, enorme markeder som Kina og India, er veksten i antallet enheter som vil på nett i ferd med å sprenge systemet.

Erstatning tilgjengelig

Men selv om forskningssjef Daniel Karrenberg ved det regionale internettregisteret for Europa, Midtøsten og deler av Sentral Asia, RIPE NCC, sier til CNN at det innen 18 måneder er tomt for adresser innenfor det gamle systemet kalt IP4, finnes det heldigvis en løsning.

Et erstatningssystem, IP6, er nemlig allerede utviklet med flere tusen milliarder IP-adresser tilgjengelig. Problemet er at næringsliv og brukere av internett er for trege i å gå over til det nye systemet, noe som gjør at ekspertene frykter et sammenbrudd. (©NTB)