ramallah
ramallah

Medisinsk utstyr fra Norge når ikke Gaza

Utstyr for flere millioner kroner står ubrukt på et lager i Ramallah.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bak noen låste dører i en lagerbygning i Ramallah på Vestbredden ligger medisinsk utstyr betalt for av norske skattepenger. Her har det ligget ubrukt siden desember i fjor.

Egentlig skulle utstyret, som er verdt nærmere seks millioner kroner, for lengst vært på plass på sykehus i Gaza. Det setter den israelske blokaden en effektiv stopper for.

– Vanlig utstyr

– Det er vanlig utstyr som alle norske sykehus har. Det er røntgenmaskiner, overvåkingsutstyr, defibrillatorer, blodtrykksapparater og så videre, sier Norwacs koordinator i Gaza, John Eivind Jensen, til TV 2 Nyhetene.

– Det er utstyr som Shifa-sykehuset og øyesykehuset i Gaza trenger desperat, og det er svært beklagelig at utstyr som er donert fra norske myndigheter via Norwac står på en lagerhus i Ramallah. Folk med kreftsykdommer får ikke diagnosen sin raskt nok, folk med øyesykdommer får ikke nødvendig behandling tidsnok, forteller han.

– «You will have to wait»

I Israel vil ikke myndighetene forklare hvorfor det medisinske utstyret fra Norge ikke kan fraktes til Gaza. Henvendelser fra Norwac og TV 2 har ikke blitt besvart.

– Vi har søkt og gjort all dokumentasjon overfor israelske myndigheter sånn som instruksen sier, men vi får ikke noe annet svar tilbake enn «You will have to wait», sier Jensen.

Hendelsene i havet utenfor Israel den siste uken har satt nytt internasjonalt fokus på den israelske blokade. Nå håper Norwac at Israel presses til å endre sin politikk.

– Jeg synes ikke det er verdig å ha denne situasjonen, så jeg tror alle parter er tjent med at dette blir løst nå, sier Jensen.