mathelse
mathelse

Truer med å kaste oppdrettslaks ut av butikkene

De fire store matvarekjedene i Norge truer med å kaste oppdrettslaks ut av butikkene hvis ikke oppdretterne går over til lukkede anlegg og garanterer at fisken er trygg å spise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I dag er det lettsaltet torsk. Og så har jeg kjøpt ørretfilet til i morgen.

Unni Flatholm er en av mange som triller fulle handlekorger ut av Lagunen storsenter i Bergen.

Hun kjøper aldri oppdrettslaks.

– Nei, det liker jeg ikke. Vi vet jo ikke hva vi får, sier Unni Flatholm.

Elin Moe Ranzinger deler bekymringen.

– Jeg vil vite hva familien får i seg av stoffer. Når fisken får antibiotika som i dag, er jeg ikke interessert i det. Jeg kjøper ikke oppdrettsfisk, sier hun.

Hun er skremt etter at oppdrettsbransjen i årevis har slitt med sykdommer, lakselus og forurensing.

– Kan begrense salget

Portugisiske Antonio Soares leder en kjede som lever av at folk har tillit til maten de kjøper. Som konsernsjef i ICA har han i løpet av våren deltatt i en prosess der alle de store matvarekjedene deltar.

For første gang vil han fortelle om bekymringen.

– Hvis fisken har en tendens til å få visse sykdommer, prøver man gjerne å forebygge de sykdommene med stoffer som kan være skumle. Ikke bare for forbrukeren i høye konsentrasjoner, men også for artene i omgivelsene, sier Soares.

Nordmenn handler matvarer for over 130 milliarder kroner årlig. Fire store kjeder – Rema 1000, ICA, NorgesGruppen og Coop – kontrollerer i praksis hele markedet. ICA-sjefen mener dette gir dem makt til å stille tøffe krav til leverandører.

For ICAs del gjelder dette både Norge, Sverige og Nederland.

– Moderselskapet og eierne våre kan gå sammen om å begrense salget og gå til kraftige tiltak som allerede er gjort med andre produkter. Vi vil følge etter, understreker Soares.

Krever lukkede anlegg

ICA krever at oppdrettsbransjen i løpet av tre år må bli mer bærekraftig. Det er utviklet prototyper på tette anlegg, men bransjen har så langt vist liten interesse for å investere i slike.

– La oss finne løsninger som lett kan tilpasses de lokale oppdrettsanleggene for å gjøre dem bærekraftige. Det er det vi ber om. Man kan vurdere ulike teknologier. Noen kostbare, noen mindre kostbare, sier Soares, og fortsetter.

– Idealet er et lukket anlegg som hindrer utslipp og forurensing av vannet rundt anleggene.

Omfattende møtevirksomhet

TV 2 kjenner til at store delegasjoner fra både oppdrettsnæringen og dagligvarehandelen har vært til stede på flere møter i løpet av våren. Både i Helsedepartementet og i Fiskeridepartementet har det vært til stede personer på høyt nivå.

Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet har også vært innkalt til møter der dagligvarebransjen har fått hans vurderinger av situajonen. Oddekalv har varslet aksjoner dersom kjedene ikke bruker makten sin til å stille krav overfor oppdrettsnæringen.

– Vi har valgt å ta Miljøvernforbundet på alvor. Dermed har vi hatt møter med Mattilsynet og Fiskeridepartementet for å få klarlagt hvordan de ser på spørsmålet om dette angivelig er farlig å spise oppdrettslaks og torsk. Det andre er å se på selve produksjonsmetodene, bekrefter direktør Thomas Angell i HSH.

Flere av kjedene har gitt bransjeorganisasjonen ansvar for å koordinere arbeidet.

Eksportutvalget for fisk har vært sentral i dokumentasjonsprosessen.

– Vi har formidlet fakta rundt laks. Laks er selvfølgelig et hundre prosent trygt produkt. Når Oddekalv og andre kommer med uhyrlige påstander så har vi hatt en tett dialog med Mattilsynet og Folkehelseinstituttet. Det er de faglige instansene som har ansvar for matproduksjon, sier direktør Terje Martinussen.

Trues med søksmål

Fra hovedkontoret i Bergen leder Kurt Oddekalv Miljøforbundets kampanje. I slutten av april mottok han et brev fra et advokatfirma som er engasjert av Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

Her kan du lese hele brevet.

– De vil saksøke oss fordi vi krever over dagligvarebransjen at de tar oppdrettsfisk ut av sortimentet. Det er korrekt. De skal også ta oss fordi vi vil tvinge næringen over i en ny driftsform. Det er helt korrekt. Eneste løsning på alle problemene næringen genererer er at de får akkurat samme krav som all annen industri. Tette, lukkede anlegg som pumper vann fra dypt vann og rense alle utslipp, sier Oddekalv.

– Her står vi i fare for at arbeidsplasser langs kysten og distriktsarbeidsplasser blir rammet av misledende informasjon. Det kan vi ikke akseptere. Derfor har vi sendt et brev til Miljøvernforbundet der vi ber dem om å avslutte denne formen for aksjoner, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i FHL.

Over 150 land importerer villfanget og oppdrettet fisk fra Norge. I 2009 passerte eksportverdien fra havbrukssektoren 26 milliarder kroner. Store verdier er i spill dersom markedssituasjonen endres.

Bransjen viser til at de overholder norske myndigheters krav til å drive fiskeoppdrett.

ICAs konsernsjef mener bærekraftige virksomheter er noe mer.

– Av og til beskytter loven deg juridisk sett. Ansvarlige selskap bør se lengre enn det. De bør se mot horisonten og på hva de etterlater til neste generasjon, sier Antonio Soares.

Arne Arneson triller handlevogna mot bilen på parkeringsplassen utenfor Lagunen.

Han tror forbrukerne i framtiden vil betale mer for fisk som er etisk framstilt og holder god kvalitet.

– Det har vi råd til, mener han.