SV vil ha internasjonal våpenboikott av Israel

SV-leder Kristin Halvorsen vil presse Israel til å oppheve blokaden av Gaza. Samtidig advarer hun mot antisemittisme og mobbing av jøder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SV krever at det internasjonale samfunn følger opp sine avskyresolusjoner etter militæraksjonen i Middelhavet med våpenboikott av Israel.

– Vi må klare denne balansegangen. Jøder i Norge skal ikke behandles som om de var staten Israel. Vi skal kritisere Israels politikk, men vi skal ikke gjøre oss skyldige i overgrep mot jøder. Og vi skal ikke tolerere antisemittisme i norske skoler, sa partilederen på landsstyremøtet lørdag.

SV skal behandle en resolusjon som går svært langt overfor Israel, blant annet økonomiske sanksjoner og boikott innen kultur, idrett og universiteter. Dette er i tråd med SVs arbeidsprogram, men ikke den rødgrønne regjeringens Soria Moria-erklæring.

Derfor kan ikke Halvorsen som regjeringsmedlem gå like langt. Men hun uttrykker sterkt kritikk.

– Et nytt skip er vei, så dette er ikke over. Dere er sikkert like sjokkert som meg over at Israel border fartøyer i internasjonalt farvann og dreper fredelige aksjonister. Det er ikke rart verden reagerer. Og mange flere land enn før ser at avskyen bare preller av. Vi må ikke bare fordømme, vi må presse Israel, sa en opprørt SV-leder. (©NTB)