Bastian Schweinsteiger (Foto: ARNE DEDERT/Afp)
Bastian Schweinsteiger (Foto: ARNE DEDERT/Afp)

- Han er Ballacks arvtaker for Tyskland

Tor-Kristian Karlsen tror allikevel ikke Bastian Schweinsteiger kan lede laget helt til topps.

7. TYSKLAND
Nasjonen ingen tør å avskrive.

Tyskland har mistet kapteinen (Michael Ballack) og to keepere (en, Robert Enke, i tragiske omstendigheter som har preget landet og laget), flere spillere har opplevd formkrise, spisser som ikke scorer, store uroligheter innad i forbundet, landslagstrener som maser om ny kontrakt.

Likevel, noen uker før mesterskapsstart ser Tyskland faktisk ganske frekke ut. En oppsummering av hva dette landet har utrettet i tidligere mesterskap er bortkastet tid - historien kjenner vi alle - men forutsetningene for et godt VM for Tyskland i 2010 burde vært dårligere enn noen gang. Mot alle odds har man likevel klart å stable på beina en ganske spennende gruppe. Noen av 2006-kjenningene holder fortsatt koken og i tillegg har man supplert med flere fine profiler fra U21-mannskapet som ble europamestere i fjor sommer.

Jeg tror neppe Tyskland blir verdensmestere i sommer, men at de henger med til langt inn i fellesferien er veldig mulig.

Veien til VM
Sikret seg på effektivt, teutonisk vis avansement gjennom imponerende borteseier i Moskva. Komfortable hele veien.

Sannsynlig lagoppstilling
(4-2-3-1): Neuer (24, Schalke 04/GER); Boateng (21, Hamburger SV/GER), Mertesacker (25, Werder Bremen/GER), Friedrich (31, Hertha Berlin/GER), Lahm (26, Bayern München/GER); Schweinsteiger (25, Bayern München/GER), Khedira (23, Stuttgart/GER); Müller (20, Bayern München/GER), Özil (21, Werder Bremen/GER), Podolski (25, FC Köln/GER); Klose (31, Bayern München/GER)

Tyskland (Foto: THOMAS BOHLEN/Reuters)
Tyskland (Foto: THOMAS BOHLEN/Reuters)

Nøkkelspillere
I Michael Ballacks fravær peker alle piler mot Bastian Schweinsteiger som leder, midtpunkt og autoritetsbærer sentralt. Selv om Lahm fikk kapteinsbindet er ”Schweini” en likeså stor cheerleader i den tyske troppen. Sentral midtbanespiller som startet som venstre ving/midtbane (til tross for at han er høyrebeint), flink til å se luker og legg for målgivende, tar også langt mer defensivt ansvar enn i sine ynger dager. Ryktes på vei vekk fra Bayern med Juventus en mulig destinasjon.

Les også: Får Ballacks rolle i VM

Bastian Schweinsteiger (Foto: MARIUS BECKER/Afp)
Bastian Schweinsteiger (Foto: MARIUS BECKER/Afp)

Elendig form og scoringstørke for FC Köln stopper ikke Lukas Podolski fra startplass i Tysklands startoppstilling. Fremfor alt vurderes den Polen-fødte som fundamental i de tyske planene takket være hans typiske ”mesterskapstemperament” – en spiller som fyrer på alle sylindre når spotlightet rettes inn og presset toppes. Kan brukes enten på kant som venstreving eller i en supplerende rolle helt på topp.

Lukas Podolski (Foto: JOHN MACDOUGALL/Afp)
Lukas Podolski (Foto: JOHN MACDOUGALL/Afp)

I et forsvar som har opplevd skader, utskiftninger og rokeringer forblir Per Mertesacker den stabiliserende faktoren. Fascinerende stoppertype som kun er lik seg selv – opptrer alltid med total hvilepuls. Den 196 cm lange, hengslete karen er selvsagt ikke noe ekspresstog, men null gule (eller røde) kort på de to siste Bundesliga-sesongene sier alt om hans timing og evne til å lese situasjoner. Ekstremt jordnær fyr.

Edin Dzeko og Per Mertesacker (Foto: THOMAS BOHLEN/Reuters)
Edin Dzeko og Per Mertesacker (Foto: THOMAS BOHLEN/Reuters)

Trener
Brett Andersons dobbelgjenger og styleguru, Joachim Löw, samler sine tropper til avreise Sør-Afrika etter et vanskelig halvår i Tyskland. Genierklært som supertaktikker i perioden etter han avløste Jürgen Klinsmann, men har kanskje blitt offer for å kjøpe for mye av hypen rundt sin egen person siden Löw fremstår som langt mindre ydmyk og sympatisk enn han gjorde da han skled ut av assistentskyggen.

Kontraktsforhandlingene med fotballforbundet har rullet i månedsvis og nylig la partene pengesnakket på is til etter VM. Resultet av Löws hardball er blitt et rykte som grisk og pengeglad. Men selvsagt vil alt dette snu om han leder ”die nationalelf” til en fin plassering i VM.

Joachim Löw (Foto: OLIVER LANG/AFP)
Joachim Löw (Foto: OLIVER LANG/AFP)

X-faktor
Hva annet skulle det være enn den tyske vinnermentaliteten. Som tyskerne selv ville sagt det ”Gehts um die Wurst, ist Deutschland parat”.

Sjansene
Logisk vurdert burde sjansene være sterkt reduserte etter skadene, savnet av den eneste virkelige verdensstjernen Ballack vil merkes, men jeg vil i alle fall ikke sette penger på at Tyskland ramler ved første hinder. Jeg tror Tyskland henger med langt, mulig helt til semifinale.