MISTER PC'EN: Morten er utviklingshemmet. Nå vil regjeringen ta fra ham pc'en for å spare småpenger. (Foto: Tommy Maczim)
MISTER PC'EN: Morten er utviklingshemmet. Nå vil regjeringen ta fra ham pc'en for å spare småpenger. (Foto: Tommy Maczim)

Morten fratas pc'en - regjeringen skal spare

Nå håper flere rektorer at regjeringen dropper planen å fjerne støtten til pc-kjøp for dyslektikere og folk med lettere funksjonshemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag fortalte TV 2 om kuttet som ligger godt gjemt i revidert nasjonalbudsjett.

– Hårreisende nyheter

I Kristiansand reagerte rektor Hans Petter Mjølund ved Krosen skole med vantro da han ble kjent med regjeringens budsjettkutt.

– Dette var hårreisende nyheter, sier Mjølund til TV 2.

Skolen har en egen avdeling for barn med lærevansker, og Mjølund mener støtten til pc-kjøp er helt nødvendig for å gi alle barn lik rett til utdanning.

– Det som er så dumt er at det går ut over eleven. 10.000 elever i elever i Norge som egentlig har nytte av denne ordningen. Det mener jeg regjeringen burde se på en gang til, sier rektoren.

(Saken forsetter under)

431963

Nødvendig støtte

15 år gamle Morten er elev ved Krossen skole. Han er moderat utviklingshemmet. I fjor fikk moren hans Ann Osaland innvilget støtte til å kjøpe pc som skal hjelpe ham med skolearbeidet.

– Jeg er alene med tre gutter, og jeg har ikke råd til å sponse dem med pc, sier Osaland.

Hun synes det er diskriminerende at regjeringen fjerner en støtteordning og begrunner det med at pc-utstyr har blitt så billig.

– Jeg vil at alle mine gutter skal få den opplæringen de har krav på. Det får ikke Morten om ikke staten har den støtten til pc-er, sier Osaland.

Som rally-VM

Kunnskapsministeren er svært ordknapp til at regjeringen nå fjerner støtten til pc-kjøp for dyslektikere.

– Er dette et usosialt kutt?

– Det har jeg ingen kommentar til, sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Støtten til pc-kjøp forsvinner også for folk med lettere funksjonshemning.

Det er ikke noe stort beløp i statsbudsjettsammenheng regjeringen sparer. 20 millioner som er virkningen fra 1. juli og ut året er mindre enn hva regjeringen bevilget som oppstartsmidler da Norge skulle søke om å arrangere rally-VM.

Må tenke seg om

I likhet med flere andre skoleledere er Hans Petter Mjølund i Kristiansand svært overrasket over regjeringens kutt.

– Om det er politikerne i regjeringen eller byråkratene som har ført dette i pennen, så tror jeg ikke de vet hva de har gjort. Da har de ikke vært ute i skoleverden og sett hva de har gjort, hvor mye slikt datautstyr betyr for den enkelte elev, sier Mjølund.