Sigøynske knivslipere truer firmaer

Omreisende sigøynere reiser rundt til firmaer, demonstrerer knivsliping og truer de ansatte hvis de ikke får betalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Vestfold og Buskerud advarer nå mot de såkalte knivsliperne på Østlandet.

Krever store beløp

Flere firmaer har den senere tid følt seg direkte truet av sigøynere som oppsøker dem for å prøveslipe sakser eller kniver. Når de har demonstrert produktet, krever de betaling.

– De virker veldig troverdige og kommer med en forespørsel om de kan prøveslipe sakser eller kniver hos bedriftene. Etter prøveslipingen kommer de med en regning på mellom 20.000 og 26.000 kroner, forteller operasjonsleder Tor Stein Hagen ved Søndre Buskerud politidistrikt til tv2nyhetene.no.

Har du eller ditt firma fått besøk av «knivslipere» eller blitt forsøkt lurt av andre på lignende måte? Tips TV 2s reporter her.

Føler seg truet

Når firmaene ikke vil betale oppstår det bråk, og sigøynerne nekter å forlate stedet.

– Folk ringer og er fortvilet. De opplever sigøynerne som aggressive og føler seg truet, sier Hagen.

– Hva gjør politiet med dette?

– Når vi kommer til stedet kontrollerer vi ID-papirene og sjekker om de oppholder seg lovlig i landet. Det ender ofte med at de jager dem fra stedet, forteller Hagen.

Jaget bort av politiet

Så sent som fredag oppsøkte to sigøynere, sammen med et barn, et mindre firma på Knivåsen i Drammen.

– Sigøynerne sa til oss at de hadde prøveslipt en saks og skulle ha 26.000 kroner. Vi jaget dem fra stedet, og de sa de ville ta saken videre til forliksrådet, sier Hagen.

Politiet anmoder på det sterkeste folk til å avvise slike personer.

– Folk må ikke være naive og lettlurte. Hvis man begynner å diskutere pris og avtaler, kan det bli vanskelig å komme ut av det, sier Hagen.

– Avvis dem umiddelbart, og kontakt politiet dersom det blir problemer, legger han til.

Ektepar svindlet for titusener

Våren er også høysesong for andre omreisende svindlere.

Torsdag ble et ektepar i 80-årene svindlet for titusener av en mann som utga seg for å være taktekker. Mannen fortalte ekteparet at huset hadde behov for å skifte takstein, og at han kunne gjøre jobben mot en forhåndsbetaling av arbeidet.

Til sammen fikk mannen med seg et sted mellom 26- og 27.000 kroner. Da hadde mannen tømt lommebøkene til ekteparet fra Lier, og vært med dem i banken og tatt ut penger, opplyser politiet til tv2nyhetene.no.