Økonomisk linedans på G20-møte

Tilsynelatende motstridende behov for økonomisk vekst og mindre statsgjeld sto på programmet da G20-landene møttes i Sør-Korea fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åpningen av møtet ble preget av advarsler om nye farer som truer den globale økonomien i kjølvannet av finanskrisen.

- Det er viktig å forstå nøyaktig hvor sårbar bedringen i økonomien er, sa den sørafrikanske ministeren Trevor Manuel.

Han hevdet at land over hele verden nå snakker om risikoen for en ny nedtur, det vil si at vi i dag befinner oss mellom to bunnpunkter i en lengre nedgangsperiode. Samtidig manet han G20-landene til handling og sa at møtet i den sørkoreanske byen Busan er en mulighet til å fatte beslutninger som kan avverge krisen.

Mens europeiske stater i dag sliter med høy gjeld og fallende eurokurs, er India et eksempel på en vekstøkonomi som har klart seg forholdsvis godt de siste årene. Den indiske finansministeren Pranab Mukherjee minner om at mange land står overfor en vanskelig oppgave når de både skal opprettholde veksten og redusere sine gjeldsbyrder.

- Vi må oppnå en bedring i økonomien, men samtidig kan vi ikke overse behovet for solide statsfinanser. Utfordringen er å balansere hensynene til to tilsynelatende motstridende situasjoner, framholder Mukherjee. (©NTB)