PÅ ÅTTENDEPLASS: Cristiano Ronaldos nummer sju for Portugal. (Foto: Armando Franca/Ap)
PÅ ÅTTENDEPLASS: Cristiano Ronaldos nummer sju for Portugal. (Foto: Armando Franca/Ap)

- Ronaldo scorer for lite for Portugal

Les Tor-Kristan Karlsens vurdering av Portugal.

- Likevel finnes det råe latente krefter i denne troppen. Cristiano Ronaldo scorer få mål i de portugisiske farger (null i kvaliken), men man kan aldri totalavskrive en nasjon med en slik ekstrem spiller i stallen.

Fra å være blant verdens heteste landslag rundt midten av 00-tallet befinner Portugal seg i et slags vakuum på fotballverdenskartet. Kvaliken blottla mange svakheter og selv om landet fikk et kjærkomment løft ved å slå Kamerun tidligere i uka, hersker det enormt mye tvil rundt dette landet.

I likhet med Frankrike har Portugal mistet nasjonens tillit og entusiasme, særlig trener, Carlos Queiroz, har blitt fallitterklært av presse og «supportere».

Laget har mistet gnisten, forestillingene er flate, spillerne virker uinspirerte. Spillermaterialet er heller ikke like imponerende som for 4-5 år tilbake, og av flere problemposisjoner skaper ankerollen på midtbanen og midtspissposisjonen søvnløse netter for Queiroz.

I begge roller han man naturalisert brasilianere for å styrke laget, men Pepe (bedre kjent som midtstopper på Real Madrid) sliter med å friskmelde seg i tide til kick-off og Liedson – Sporting-spissen – har levert ujevnt både for klubblag og ny nasjon.

Likevel finnes det råe latente krefter i denne troppen. Cristiano Ronaldo scorer få mål i de portugisiske farger (null i kvaliken), men man kan aldri totalavskrive en nasjon med en slik ekstrem spiller i stallen. Favoritt hos mange til tidlig hjemtur.

Pepe og Ronaldo (Foto: FRANCISCO LEONG/Afp)
Pepe og Ronaldo (Foto: FRANCISCO LEONG/Afp)

Veien til VM:
Kronglete vei til VM til tross for at de kun tapte én kamp (hjemme mot Danmark). Sikret kun play-off plass i tolvte time – feide dog Bosnia relativt greit til side.

Sannsynlig lagoppstilling:
(4-3-3) Eduardo (27, Sporting Braga/POR); Paulo Ferreira (31, Chelsea/ENG), Carvalho (32, Chelsea/ENG), Bruno Alves (28, FC Porto/ENG), Coentrao (22, Benfica/POR); Meireles (27, FC Porto/POR), Mendes (21, Sporting Lisboa/POR), Deco (32, Chelsea/ENG); Nani (23, Manchester United/ENG), Liedson (32, Sporting Lisboa/POR), Cristiano Ronaldo (25, Real Madrid/ESP)

Nøkkelspillere:
Man trenger ikke doktorgrad i fotballvitenskap for å forstå at Cristiano Ronaldo er livsviktig for dette laget. De store spillerne kommer gjerne ut når det gjelder som mest og Real Madrid-spillerens tilstedeværelse er grovt sagt grunnen til at jeg tror Portugal vipper dette i sin favør kontra Elfenbenskysten.

Cristiano Ronaldo (Foto: RAFAEL MARCHANTE/Reuters)
Cristiano Ronaldo (Foto: RAFAEL MARCHANTE/Reuters)

En av de få gjenværende fra 2004-finalistene, Deco, trekker på seg landslagstrøya til sitt adopterte hjemland for siste gang i Sør-Afrika. En av de absolutt mest sentrale figurene i moderne portugisisk fotballhistorie, hans rutine og ordenssans på midtbanen – samt evnen til å styre tempoet - er av stor betydning for en lagdel med store mangler.

Kanskje enda større betydning sin mer anerkjente makker, Ricardo Carvalho, Bruno Alves er selve krumtappen i den portugisiske forsvarsfireren. En skikkelig ”hardman” som ikke går av veien av å ønske velkommen (eller farvel) med en skjelettristende takling. Porto-kapteinen leder klubblaget med eksempel og besitter typiske markeringsstopperkvaliteter. Drar ofte på seg unødvendige gule (og røde kort), kan også med hell få bedre kontroll over sitt boblende temperament.

Trener:
Carlos Queiroz har opplevd lite annet enn motvind i sin andre periode som landslagstrener. Mektig upopulær blant folk og presse, og har gjort lite selv for å bedre relasjonene til mennene med penn etter at han havnet i håndgemeng med en journalist i vinter.

Skal man tro portugisiske kilder så kniser spillerne bak ryggen til treneren de mener skaper lite motivasjon og spillerglede. Den tidligere Real Madrid-treneren og assistenten til Sir Alex Ferguson, kommer trolig til å se etter nye utfordringer ved endt mesterskap – uansett utfall.

Faktumet at Queiroz er født i Mosambik og har tidligere trent det sørafrikanske landslaget er det lille plusset treneren kan føre i en marg full av minus.

Carlos Queiroz (Foto: Felipe Dana/AP)
Carlos Queiroz (Foto: Felipe Dana/AP)

X-faktor:
Cristiano Ronaldo. Kjedelig men sant: ekstrem spiller, sammen med Messi de to største individualistene i mesterskapet. Vil så gjerne prestere for Portugal, løsner det enedelig?

Sjansene:
Flere tipper Elfenbenskysten til å avansere sammen med storfavorittene, Brasil, fra denne gruppen. Jeg setter imidlertid en liten mynt på Portugal i det som trolig blir et jevnkjørt race for andreplassen.