No name (Foto: /)
No name (Foto: /)

- Carew & co er blåresept for kreftpasientene

Kaller spillerbesøkene en «vinn-vinn-situasjon» for både NFF og kreftpasientene.

Brede Hangeland, John Carew, John Arne Riise og Henning Hauger besøkte tirsdag unge kreftpasienter på Vardesenteret.

I etterkant ble det debatt om hvorvidt sykehusbesøket var et markedsstunt fra Norges Fotballforbund (NFF), eller et prov på ekte engasjement.

- Det er flott og prisverdig at Fotballforbundet gjør dette, men det er interessant å spørre seg hva som ligger bak. Er det fordi fotballforbundet har problemer med sitt omdømme? Er dette en kynisk markedsplan fra fotballforbundet for å justere omdømmet sitt?, spurte daglig leder Haakon Dahl i reklamebyrået Kitchen i Sportstabloid.

Vil ikke ødelegge opplevelsen
Ved Vardesenteret imøteser man debatten, men understreker samtidig betydningen besøk som dette har for ungdommene som er innlagt - imagebygging eller ikke.

Det er synd hvis en så god og betydningsfull opplevelse for ungdommene blir ødelagt.

- De var så ekte til stede og gjorde en så glimrende jobb. Spillerne var der dobbelt så lenge som programmet tilsa, stilte spørsmål og var oppriktig interesserte. Derfor er det synd hvis en så god og betydningsfull opplevelse for ungdommene blir ødelagt, sier senterkoordinator Rebekka Nøkling til TV 2 Sporten, og fortsetter:

- NFF tenker at de må bygge et godt image, men tenk på alle millionene Kreftforeningen bruker hvert år. Alt kommer fra folket. At vi da kan få oppmerksomhet fra fotballfolket og vise veien til Vardesenteret betyr utrolig mye. Landslagsspillernes besøk har sikkert gjort at så mange flere ungdommer kan få bedre forhold fordi det engasjerer folk i kreftsaken.

Maren Sørlien får Riise sin trøye, og Ola Bech Holtan får sin
  fra Carew og er storfornøyd, Jostein Bernhardsen (Foto: TBE/Thomas Barstad
  Eckhoff)
Maren Sørlien får Riise sin trøye, og Ola Bech Holtan får sin fra Carew og er storfornøyd, Jostein Bernhardsen (Foto: TBE/Thomas Barstad Eckhoff)

Unikt
Vardesenteret er unikt i norsk målestokk ettersom det er første gangen et slikt prosjekt deles likt mellom Kreftforeningen og Oslo universitetssykehus. Kreftforeningen gikk inn med 30 millioner kroner da det stormet som verst rundt pasienthotellet ved Radiumhospitalet. Da var fundamentet for et samarbeid lagt og planene for Vardesenteret kom raskt på bordet. Senterets formål er å være en arena og møteplass for helsepersonell, kreftpasienter og deres pårørende.

Ungdommene som fikk besøk av Carew & co. utgjør en spesielt utsatt gruppe av kreftpasienter. For mens det er utviklet gode tilbud for småbarn og voksne, utgjør unge voksne en spesiell utfordring.

«Glemt gruppe»
- Ungdom med kreft er en veldig tydelig gruppe som vi ser at også internasjonalt faller lett mellom to stoler. Jeg tror vi er bedre i Norge, men det er viktig med behandling og tilrettelegging av behandlingsmiljøene for ungdom. Det er en ganske stor utfordring, understreker klinikkleder for kreft og kirurgi ved Radiumhospitalet, Sigbjørn Smeland, overfor TV 2 Sporten.

Behandlingen er ofte langvarig og kan innebære stor risiko for pasientene. Da hjelper oppmerksomheten ungdommene får.

- Det er viktig for oss å å gi et tilbud medisinsk og også tilretteleggge på andre måter. Slik vi ser det er den jobben vi har gjort lenge på Radiumhospitalet med ulike fritidstilbud, veldig godt mottatt og har fått veldig bra tilbakemeldinger. Dette videreføres gjennom Vardesenteret og er veldig positivt. Det å kunne nå en gruppe føles veldig riktig, konstaterer Smeland.

Maren Sørlien får Riise sin trøye, og Ola Bech Holtan får sin
  fra Carew og er storfornøyd, mens Jostein Bernhardsen for en personlig
  hilsen fra Hauger (Foto: TBE/Thomas Barstad Eckhoff)
Maren Sørlien får Riise sin trøye, og Ola Bech Holtan får sin fra Carew og er storfornøyd, mens Jostein Bernhardsen for en personlig hilsen fra Hauger (Foto: TBE/Thomas Barstad Eckhoff)

Besøkene huskes lenge
Rebekka Nøkling forteller at besøk fra fotballspillerne blir mottatt med stor forventning av de unge og huskes i lang tid etterpå.

At fotballspillerne vil møte ungdommene gjør dem så stolte.

- Hvis du hver dag blir spurt om hvordan det er å være syk så blir det ganske tungt. At fotballspillerne vil møte ungdommene gjør dem så stolte og gir dem noe annet å tenke på og fortelle videre, sier Nøkling.

Det samme sa generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, da Hangeland, Riise, Carew og Hauger var på besøk tirsdag.

- Her er vi også opptatt av å se «hele mennesket» og gir kreftrammede og pårørende et godt sted å være - et sted hvor de kan glemme at de er på sykehusområdet. Det at dere er her i dag vil også vise veien hit for mange andre, fordi dere har så mange som følger dere, uansett hvor dere er. Så det er vi veldig takknemlige for, sa Ryel ifølge Vardesenteret.no.

«Blåresept»
Nå håper Nøkling at NFF ikke lar seg avspore av debatten og fortsetter veldighetsarbeidet. En fotballkamp mellom landslagsspillere og nesten friske pasienter skal være ett av de foreslåtte tiltakene.

- Jeg hadde gjerne hadde sett at flere fotballspillere kunne vært brukt som «blåresept» for pasienter, og som i dette tilfellet, hjulpet å få frem hvordan det er å være en ungdom som lever med kreft. Uansett om det er imagebygging eller ikke, så er det en «vinn-vinn-situasjon», også for kreftsaken, sier Nøkling.

No name (Foto: /)
No name (Foto: /)