DOPTATT: Her føres Maradona inn til dopingkontrollen i USA VM 1994. Han testet senere positivt. (Foto: JOE CAVARETTA/AP)
DOPTATT: Her føres Maradona inn til dopingkontrollen i USA VM 1994. Han testet senere positivt. (Foto: JOE CAVARETTA/AP)

VMs 10 største sjokk

Hvert fjerde år skaper VM nydelig fotball, strålende mål - og kontroversielle episoder som vil bli husket i evigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VM er ikke bare en gedigen folkefest som samler en hel verden.

Det oppstår også omstridte episoder som blir husket og debattert i flere tiår etter at de ulike gullvinnerne er kåret.

LES OGSÅ: Her er VMs verste råtasser
LES OGSÅ: - VM er den maksimale opplevelsen
LES OGSÅ: Fra VM-helt til personlig konkurs
LES OGSÅ: Her er alle bruttotroppene
LES OGSÅ: Slik ser du sommerens fotball-VM

På grunn av den nye TV-teknologien vil hvert spark på ballen i Sør-Afrika bli fulgt med argusøyne av en hel verden.

Aldri tidligere har TV-kanalene hatt flere kameraer tilstede under kamp.

Trolig vil det nok en gang være duket for nye VM-sjokk - episoder som ryster og skaper debatt i en hel verden. Både på og utenfor banen.

Sportsredaksjonen til CNN har bladd i historiebøkene, og sett nærmere på ti omstridte øyeblikk i VM-historien.

Her er 10 VM-sjokk fra tidligere mesterskap:
Disse «sjokkene» fra VM-historien blir fremdeles debattert:

ARRESTERT: Bobby Moore ble arrestert for å ha stjålet et smykke i Colombia før VM i 1970. Episoden førte til diplomatisk krøll mellom England og Colombia. (Foto: STAFF/AFP)
ARRESTERT: Bobby Moore ble arrestert for å ha stjålet et smykke i Colombia før VM i 1970. Episoden førte til diplomatisk krøll mellom England og Colombia. (Foto: STAFF/AFP)

10. Bobby Moore, 1970
Bobby Moore ledet England til sitt første – og foreløpig eneste – VM-gull i 1966.

Fire år senere, i Mexico i 1970, var Moore kaptein og Englands hærfører i jakten på ey nytt gull.

Men forberedelsene til mesterskapet gikk ikke Moores vei.

Fotballegenden ble arrestert for å tilsynelatende ha stjålet et gullsmykke fra et hotell i Bogota, Colombia, hvor England hadde spilt en oppvarmingskamp.

Til tross for beskyldningene fikk Moore reise til VM med troppen. På vei til Mexico ble han imidlertid arrestert på Colombiansk jord, og plassert i husarrest i fire dager.

Men politiet hadde ingen beviser mot ham, og forsvarsspilleren ble løslatt etter fire dager. Episoden førte til et kaldt diplomatisk klima mellom England og Colombia.

1970-VM i altomfotball.no: Terminliste I Statistikk I Mesterkapet

BEDRE ENN MESSI? Brasilianske Flamengo hevder at Zico scoret flere enn Messi. (Foto: -/Afp)
BEDRE ENN MESSI? Brasilianske Flamengo hevder at Zico scoret flere enn Messi. (Foto: -/Afp)

9. Brasil mot Sverige, 1978
Brasil hadde virkelig ikke marginene på sin side under mesterskapet i Argentina i 1978.

Gultrøyene tok bronsen i mesterskapet, men det er kanskje dommerskandalen i åpningskampen mot Sverige som vil bli husket best.

Dommer Clive Thomas hadde kallenavnet “regelboken” fordi ingen dommere fulgte boken slik som ham. Brasil fikk virkelig smake på dommerens vrede.

På stillingen 1-1 – og på overtid mot Sverige – fikk Brasil tildelt et corner.

Det passet Zico perfekt, som steg til værs og headet inn det han trodde var seiersmålet.

Men dommeren hadde – i løpet av de to sekundene ballen var i luften – blast for full tid. Dermed endte kampen 1-1, til tross for at Brasil protesterte heftig mot Thomas’ avgjørelse helt inn til garderoben.

1978-VM i altomfotball.no: Terminliste I Statistikk I Mesterkapet

Harald «Toni» Schumacher (Foto: Scanpix/AFP)
Harald «Toni» Schumacher (Foto: Scanpix/AFP)

8. Harald Toni Schumacher, 1982
Keeper Harald «Toni» Schumacher ble verdenskjent for sitt overfall på Frankrikes Patrick Battison i semifinalen i Spania-VM i 1982.

Tyskeren ignorerte alt som minnet om en ball og røk rett inn i Battiston, som brakk flere ribbein og endte opp bevisstløs på banen. Schumacher kikket på ham og skjelte så ut den livløse franskmannen før han tok målsparket sitt.

Schumacher sa aldri unnskyld. Kort tid etter VM vant Schumacher en avstemning i en fransk avis om å være den mest forhatte tyskeren noensinne - Adolf Hitler ble nummer to...

Kampen endte 3-3 – og Tyskland tok seg til finalen etter seier i straffesparkkonkurransen.

Fem år senere – i 1987 – lanserte Schumacher sin egen biografi «Anpfiff» i flere land, blant annet Frankrike.

I boken skrev keeperen at han ikke ville si unnskyld for overfallet, fordi han gikk etter ballen og at episoden ikke en gang kvalifiserte til frispark. Det resulterte i at Schumacher ble utestengt fra det tyske landslaget og sin arbeidsgiver Köln på ubestemt tid.

Selv den dag i dag nekter Toni Schumacher å si unnskyld for hendelsen.

- For å si noe om episoden med Patrick Battiston i 1982. Om jeg var keeper på toppnivå den dag i dag, ville jeg forlatt streken på samme måte og forsøkt å ta ballen, som jeg gjorde i 1982. Men måten jeg oppførte meg på i etterkant, mens spilleren lå nede og fikk behandling, var ikke akseptabelt. Det har jeg lært av, sier han i et intervju med FIFA.com.

1982-VM i altomfotball.no: Terminliste I Statistikk I Mesterkapet

VAR BALLEN INNE? Geoff Hurst' scoring mot Vest-Tyskland diskuteres fremdeles. (Foto: Scanpix/AP)
VAR BALLEN INNE? Geoff Hurst' scoring mot Vest-Tyskland diskuteres fremdeles. (Foto: Scanpix/AP)

7. England mot Vest-Tyskland, 1966
England, nasjonen som ga verden fotballen, hadde kommet til finalen i VM i sin egen storstue Wembley.

Etter 89 minutters spill ledet England 2-1 og så ut til å ha hånden på VM-troféet. Men en scoring av Wolfgang Weber på overtid sørget for ekstraomganger, og tyskerne luktet finaleseier.

11 minutter ut i ekstraomganger traff Geoff Hursts tverliggeren, og dabbet ned på streken. Spisskollega Roger Hunt jublet for scoring – overbevist om at hele ballen var innenfor streken.

Etter en lang tid med diskusjoner, godkjente linjemannen Tofik Bakhramov fra Azerbadjan målet. Tyskerne proteserte heftig mot avgjørelsen, og TV-bildene av episoden kunne ikke gi noen konklusjoner i etterkant.

Det er ingen tvil om at scoringen reddet England, som vant 4-2 etter at Hurst ble den første og eneste spilleren som noensinne har notert seg for et hattrick i en VM-finale.

1966-VM altomfotball.no: Terminliste I Statistikk I Mesterkapet

STORMET BANEN: Politiet stormet banen tre ganger under oppgjøret mellom Chile og Italia i 1962 (Foto: General/©2002 Credit:Topham Picturepoint)
STORMET BANEN: Politiet stormet banen tre ganger under oppgjøret mellom Chile og Italia i 1962 (Foto: General/©2002 Credit:Topham Picturepoint)

6. Chile mot Italia, 1962
Kampen er for lengst blitt kjent som den mest voldelige noensinne i VM-historien . Oppgjøret er i historiebøkene bare blitt døpt «Slaget på Santiago».

I forkant av kampen hadde italienske journalister virkelig pisket opp stemningen med å skrive svært nedsettende artikler om Chile og hovedstaden Santiago.

Den engelske dommeren Ken Aston mistet fullstendig kontrollen over kampen.

Politiet måtte storme banen tre ganger for å roe gemyttene på banen. Spillerne hadde nemlig brukt alle mulige midler for å slå motstanderen – både spark, slag, spytting og verbale fornærmelser.

Utrolig nok maktet VM-vertene Chile å fullføre kampen med 11 mann – mens Italia fikk Giorgio Ferrini og Mario David spillere utvist. Chile vant kampen 2-0 etter scoringer av Jaime Ramírez og Jorge Toro, men i etterkant er det først og fremst de voldelige spillerne som er blitt husket.

1962-VM i altomfotball.no: Terminliste I Statistikk I Mesterkapet

VILLE SENDE SPILLERNE I GARDEROBEN: Kuwaits menn fra 1982 nektet å fullføre kampen om dommeren ikke annullerte Frankrikes 4-1-scoring i 1982 (Foto: -/Afp)
VILLE SENDE SPILLERNE I GARDEROBEN: Kuwaits menn fra 1982 nektet å fullføre kampen om dommeren ikke annullerte Frankrikes 4-1-scoring i 1982 (Foto: -/Afp)

5. Frankrike mot Kuwait, 1982
Frankrike gikk mot en komfortabel seier i gruppespillkampen mot Kuwait i Valladolid, Spania, i 1982.

Franskmennene ledet 3-1, og da Alain Giresse satte inn det alle trodde var 4-1-scoringen var kampen tilsynelatende punktert.

Men Kuwait protesterte plutselig heftig mot avgjørelsen. De gjorde det klart at spillerne hadde stoppet å spille, fordi de hatt hørt en dommerfløyte – sannsynligvis fra tribunen.

Kuwaits fotballpresident Prince Fahid stormet banen og krevde at spillerne måtte forlate banen i protest mot at scoringen ble godkjent.

Til slutt ga den russiske dommeren Miroslav Stupar etter for presset, og annullerte det som helt klart var et legitimt mål.

For å gjøre situasjonen enda mer bisarr, så scoret den franske forsvarsspilleren Maxime Bossis sitt eneste mål på 76 landskamper senere i kampen, og sørget for at Frankrike fikk sluttresultatet 4-1 godkjent likevel.

1982-VM i altomfotball.no: Terminliste I Statistikk I Mesterkapet

Zinedine Zidane (Foto: JOHN MACDOUGALL/Afp)
Zinedine Zidane (Foto: JOHN MACDOUGALL/Afp)

4. Zinedine Zidane, 2006
Zidane, spilleren som mange mener er en av verdenshistoriens beste og som nærmest på egenhånd sørget for fransk VM-gull i 1998, hadde gjennomført en strålende turnering for Frankrike..

Som kaptein var han maestro på et fransk lag som var store favoritter foran VM-finalen mot Italia i Berlin.

Zidane ble allerede før finalen kåret til turneringens beste spiller – og gjorde det klart at VM-finalen ble hans siste kamp på toppnivå.

Men Zidane hadde ikke regnet med at råtassen Marco Materazzi ville ødelegge hans ettermæle.

Ti minutter før kampslutt ga den argentinske dommeren Horacio Elizondo rødt kort til Zidane.

TV-bildene - som gikk verden rundt - viste at Zidane plantet hodeskallen i Materazzis brystkasse. Materazzi falt omtrent død om etter springskallen.

Zidane hevdet i etterkant at Materazzi hadde fornærmet hans familie. Han har så langt ikke bedt offentlig om unnskyldning for springskallen.

2006-VM i altomfotball.no: Terminliste I Statistikk I Mesterkapet

SCORET: Horst Hrubesch scoret kampens eneste mål i Vest-Tysklands 1-0-seier over Østerrike. En kamp der begge lagene var fornøyd med resultatet - og begge gikk videre. (Foto: Scanpix/AFP)
SCORET: Horst Hrubesch scoret kampens eneste mål i Vest-Tysklands 1-0-seier over Østerrike. En kamp der begge lagene var fornøyd med resultatet - og begge gikk videre. (Foto: Scanpix/AFP)

3. Vest-Tyskland mot Østerrike, 1982
Vest-Tyskland hadde floppet i VM i 1978 – og var svært sugne på revansje i mesterskapet I Spania fire år senere.

Åpningskampen ble imidlertid nok en stor flopp for tyskerne, som tapte 1-2 mot Algerie. Vest-Tyskland reiste seg mot Chile i den andre gruppespillskampen, og seier mot Østerrike i den siste kampen ville sikre dem plass i sluttspillet.

Østerrike hadde vunnet sine to første kamper i turneringen, og kunne gå videre selv med 0-1-tap. Det ville sende Algerie ut av turneringen, som allerede hadde spilt sine tre kamper.

Horst Hrubesch scoret Tyskland allerede i det 10. spilleminutt. De resterende 80 minuttene av kampen ble en eneste stor skandale, der begge lagene trillet ball for å få tiden til å gå i solskinnet i spanske Gijon.

Algeria ble sendt ut av turneringen, og en hel verden beskyldte både Vest-Tyskland og Østerrike for elendig fair play og for å spille på resultat.

Etter den kampen endret FIFA på reglene slik at samtlige kamper i de to siste gruppespillkampene skulle spilles samtidig.

1982-VM i altomfotball.no: Terminliste I Statistikk I Mesterkapet

BLE SKUTT: Andres Escobar ble skutt etter et selvmål i VM 1994. Her fra begravelsen, som ble vist direkte på colombiansk fjernsyn. (Foto: REUTER/Scanpix)
BLE SKUTT: Andres Escobar ble skutt etter et selvmål i VM 1994. Her fra begravelsen, som ble vist direkte på colombiansk fjernsyn. (Foto: REUTER/Scanpix)

2. Andres Escobar, 1994
Colombia var av mange regnet som en av outsiderne til VM-gullet i USA-VM i 1994.

Men et skuffende 1-3-nederlag mot Romania i åpningskampen satte laget under press foran den andre gruppespillskampen mot vertene USA – foran 100.000 tilskuere i Pasadena.

I det 34. minutt satte Atletico Nacional-backen Andres Escobar John Harkes innlegg i eget nett, og USA vant til slutt kampen 2-1.

Dermed røk Colombia ut av turneringen, selv om det ble seier over Sveits i den siste gruppespillkampen.

Kun 10 dager etter sitt fatale selvmål, ble Escobar drept med 12 skudd utenfor en bar i sin hjemby Medellin.

Mye tyder på at Escobars selvmål i VM var motivet. Målet hadde nemlig snytt en lokal mafiagjeng for store summer hos et bookmaker-selskap.

En lokal lærer ble arrester og funnet skyldig i det grusomme drapet, men ble bare dømt til 11 år i fengsel.

Escobar ble kun 27 år gammel, og en hel nasjon og fotball-verden sørget lenge over det tragiske dødsfallet.

1994-VM i altomfotball.no: Terminliste I Statistikk I Mesterkapet

BERØMT: Verdensmesterskapet i fotball 1986. England mot Argentina. Diego Maradona scorer med «Guds hånd».  (Foto: Reuters/Scanpix)
BERØMT: Verdensmesterskapet i fotball 1986. England mot Argentina. Diego Maradona scorer med «Guds hånd». (Foto: Reuters/Scanpix)

1. Diego Maradona, 1986 og 1994
Diego Maradona er i våre øyne fotball-historiens beste fotballspiller.

Men alt den argentinske fotballegenden har gjort på banen står det ikke like stor respekt av.

Foran kvartfinalen mellom Argentina og England brukte avisene krigsoverskrifter – med klare henvisninger til Storbritannias konflikt med Argentina om Falklandsøyene.

I en alder av 25 år var Maradona et helt lag alene for Argentina og på toppen av sin karriere.

Forventningene til Maradona var himmelhøye foran oppgjøret mot England. Og Maradona innfride. På godt og vondt.

I det 51. minutt steg Maradona til værs, og lirket ballen i mål med hånden foran en forfjamset Peter Shilton i Englands mål.

Engelskmennene raste mot dommeren – men til liten nytte.

Maradona forsvarte scoringen.

- Det var Guds hånd, sa Maradona, som mente England fortjente det.

- Vi gir England skylden for all lidelse det argentinske folk opplevde under Falkands-krigen, slo Maradona fast.

Maradona scoret senere i kampen det vakreste målet i VM-historien. Han driblet alt som var av engelskmenn, gikk fra egen banehalvdel og sørget for 2-1-seier og senere VM-tittelen til Argentina.

1986-VM i altomfotball.no: Terminliste I Statistikk I Mesterkapet

DOPTATT: Her føres Maradona inn til dopingkontrollen i USA-VM 1994. Han testet senere positivt. (Foto: JOE CAVARETTA/AP)
DOPTATT: Her føres Maradona inn til dopingkontrollen i USA-VM 1994. Han testet senere positivt. (Foto: JOE CAVARETTA/AP)

«Guds hånd» er imidlertid ikke den eneste gangen Maradona har sørget for skandale i VM.

I VM i USA i 1994 rakk han kun å spille to kamper – og score ett mål mot Hellas – før han ble utestengt for doping. Maradona testet positiv på det forbudte stoffet efedrin.

Den nåværende argentinske landslagssjefen forsvarte seg med at stoffet var et kosttilskudd han hadde fått av sin personlige trener. Maradona sa også at USA hadde fabrikkert den positive dopingprøven – på grunn av legendens nære forhold til Cuba.

Maradona har senere beskrevet USA-VM som en eneste stor vits på grunn av den positive dopingtesten.

1994-VM i altomfotball.no: Terminliste I Statistikk I Mesterkapet

Kilder: CNN, Wikipedia, Fifa.com.

LES OGSÅ: Keeperstjernen måtte i fengsel - mistet VM
LES OGSÅ: «Drillos ' 94»: - En spesiell gruppe ledere

LES OGSÅ: Nå er VM-legenden cowboy og Boca-fan
LES OGSÅ: VM-helten gjorde comeback som 50-åring
LES OGSÅ: Fra VM-toppscorer til personlig konkurs