TRAFIKKFARLIG: Elever stiller på førerprøven med svært dårlige kjørekunnskaper etter å ha gått på uautoriserte kjøreskoler. (Foto: Colourbox)
TRAFIKKFARLIG: Elever stiller på førerprøven med svært dårlige kjørekunnskaper etter å ha gått på uautoriserte kjøreskoler. (Foto: Colourbox)

Falske kjøreskoler sender fra seg livsfarlige sjåfører

Flere titalls piratkjøreskoler driver uten godkjenning i Norge. Det setter medtrafikkanter i livsfare, varsler Vegvesenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Problemet med falske kjøreskoler er spesielt stort i Oslo hvor det er opp mot 40 såkalte piratskoler. Elevene som tar kjøreundervisning ved disse skolene møter opp til førerprøven med store mangler i kjøreferdighetene. Det skriver Vegvesenets etatsavis, Vegen og vi, torsdag.

Frykter for liv

Erik Lindgreen i Statens vegvesen Region øst frykter at den manglende kjøreopplæringen setter både Vegvesenets sensorer og andre trafikkanter i livsfare, noe sensorene bekrefter:

– Jeg har flere ganger måttet be kandidaten kjøre til sida og byttet plass med vedkommende. Det kan gå på høy fart, helt feil atferd eller at de ikke en gang kan styre: En gang var vi på full fart inn på et fortau med folk, og jeg fikk bremset ned i siste sekund. Vedkommende hadde ikke sjanse til å forstå hva jeg sa heller, så språk er ofte et problem, sier Roger Sandvik som leder trafikantenheten på Hamar og Elverum til etatsavisen.

Piratvirksomheten foregår ofte på steder der det oppfattes at det er enklere å kjøre bil. Elverum, Notodden, Otta, Tynset og Kongsvinger, er populære steder for piratskolene.

Organisert juks

Piratskolene ble oppdaget for 12 år siden. Det ble da avdekket en rekke privatbiler som var utstyrt med L-tegnet i bakruta og hadde fått satt inn ekstra pedaler ved passasjersetet. Dette gjør bilen til en lovlig bil å øvelseskjøre med.

– Disse piratskolene drives i all hovedsak av fremmedspråklige, men vi kjenner også til etniske nordmenn som driver denne ulovlige virksomheten, sier Erik Lindgreen i Statens vegvesen Region øst.

I tillegg til de uautoriserte kjøreskolene mistenker Vegvesenets folk at enkelte autoriserte kjøreskoler samarbeider med piratskolene. For å få meldt elever opp til førerprøver må man ha tilgang til Vegvesenets database. Det har kun autoriserte kjøreskoler.

Vegvesenet opplyser at de sitter på informasjon om at enkelte trafikkskoler har solgt brukernavn og passord til piratskolene.

Piratskolene er anmeldt både til politi- og skattemyndigheter.